A fost reconstituit chipul unei tinere care a trăit acum 9000 de ani, în Grecia. Înfățișarea sa nu este una obișnuită! Ce aspecte ies în evidență?

După cum ne informează ancient-origins.net, o echipă de medici și experți criminaliști din Grecia au reușit să reconstruiască chipul unei tinere, pe baza unui craniu descoperit de către arheologi într-o grotă existentă în această țară sud-europeană. Specialiștii care au putut analiza reconstituirea au explicat, precizează sursa menționată, că aceasta arată cât de mult s-au transformat trăsăturile faciale ale europenilor de-a lungul ultimelor 9 milenii.
Așa cum se obișnuiește atunci când sunt descoperite rămășițe pământești umane care prezintă o vechime deosebită, persoanei căreia i-au aparținut aceste oseminte i se acordă un nume. Astfel, tânăra ce a trăit pe meleagurile actualei Grecii în urmă cu 9000 de ani a fost numită Avgi, ceea ce se traduce prin „Zori de zi” (având în vedere, probabil, faptul că a trăit în „zorii civilizației”).
Epoca în care a trăit Avgi prezintă o mare importanță. Pe la 7000 î.Hr., strămoșii noștri europeni efectuau tranziția de la tipul de viață specific vânătorului-culegător, către stilul de viață caracteristic agricultorului. Un moment crucial, în istoria umanității!
În prezent, nu se cunosc prea multe despre viața pe care a trăit-o Avgi și nu s-a putut afla nici măcar care a fost cauza pentru care ea a încetat din viață la o vârstă nu prea avansată. La examinarea trăsăturilor craniului adolescentei de acum 9000 de ani, atenția specialiștilor a fost atrasă de către masivitatea maxilarului și pomeților. Sunt trăsături considerate, în prezent, prea puțin feminine.
Zilele trecute, specialiștii de la Universitatea din Atena au susținut o conferință în care au fost discutate trăsăturile faciale ale lui Avgi. La reconstituirea chipului au participat, printre alții, un medic ortoped, un endocrinolog, un medic internist și un radiolog. Unul dintre experții participanți la studiu, prof. Manolis Papagrigorakis, arată că „în vreme ce oasele lui Avgi par să fie ale unei tinere de 15 ani, dentiția sa pare să indice vârsta de 18 ani”.
Osemintele dintre care făcea parte craniul pe baza căruia a fost reconstituit chipul lui Avgi au fost descoperite în urmă cu 25 de ani, în peștera Theopetra, aflată în Grecia centrală. Peștera a fost locuită aproape continuu, vreme de 130.000 de ani. Spre deosebire de trăsăturile generale ale feței, care au putut fi reconstituite de către experți cu fidelitate, culoarea părului, a pielii și cea a ochilor au fost atribuite pornind de la trăsăturile cele mai comune la populația actuală din zonă.
În ceea ce privește trăsăturile faciale destul de robuste și nu foarte feminine (după standardele comune astăzi) ale adolescentei ce a trăit în jurul anului 7000 î.e.n., specialiștii au precizat, că în mileniile scurse de atunci și până acum, trăsăturile faciale ale europenilor s-au modificat, pierzându-și din aspectul inițial „primitiv”, marcat de trăsături mai puțin delicate, atât la femei, cât și la bărbați.
Probabil că pe măsură ce modul de viață a devenit mai confortabil, mai puțin dificil în ceea ce privește supraviețuirea, au survenit și modificări corporale sau faciale. Altfel spus, aspectul mai degrabă robust și prea puțin delicat al unor înaintași de-ai noștri este explicabil prin condițiile vitrege cărora trebuiau să le facă față, încă de la naștere. Epoca Pietrei era o perioadă în care reușeau să supraviețuiască și să-și transmită genele, în general, indivizii cu o constituție puternică și o excelentă rezistență la boli, intemperii, lipsuri, agresiuni/răniri frecvente.
Experții greci au reconstituit, anterior, și chipul unei adolescente care a trăit în Atena antică, în jurul anului 430 î.Hr., pe care au numit-o Myrtis. Spre deosebire de „multimilenara” Avgi, chipul tinerei Myrtis diferă într-o măsură mai mică, prin trăsăturile sale faciale, de o fată obișnuită din Europa vremurilor noastre.
Sursă: www.ancient-origins.net, protothema.gr
Autor: Tomi Tohaneanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
„culoarea părului, a pielii și cea a ochilor au fost atribuite pornind de la trăsăturile cele mai comune la populația actuală din zonă.” pai asta nu prea este ok. Populatia actuala (grecii) nu au venit pe acolo acum 9000 de ani….
Offtopic: daca ati putea scapa de acele reclame”click bait” ar fi mult mai bine. Singer acele reclame va face sa pareti de neincredere…