Olandezii au creat prima mașină… biodegradabilă. Cântărește doar 310 kg

Întrebare de baraj: – Ce se face din zahăr, poate transporta până la patru persoane și atinge o viteză de 80 de kilometri pe oră? Răspunsul: – O mașina biodegradabilă care ar putea fi următorul pas în dezvoltarea motoarelor ecologice. Mașina electrică este una ușoară, fabricată dintr-o rășină derivată din sfecla de zahăr, acoperită cu foi de in, cultivate în Olanda.
„Numai roțile și sistemele de suspensie nu sunt încă din materiale biologice”, a declarat Yanic van Riel, unul dintre dezvoltatorii echipei TU / Ecomotive de la Universitatea de Tehnologie din Eindhoven.
Structura mașinii pe care creatorii săi o numesc Lina are un raport de rezistență și greutate similară cu cea a fibrei de sticlă și cântărește doar 310 kg. Prototipul nu a trecut încă de testele de impact deoarece materialul „nu se îndoaie precum metalul, ci se sparge”, după cum a explicat liderul echipei, Noud van de Gevel.
Nevoia de reducere a poluării din atmosferă și de combatere a schimbărilor climatice a impulsionat companiile producătoare de autovehicule să își îndrepte atenția către proiecte alternative, însă majoritatea necesită încă o cantitate importantă de muncă și energie pentru fabricație.
„Producătorii de automobile optează pentru materiale ușoare, cum ar fi aluminiul sau fibra de carbon, pentru a crea mașini mai ușoare și mai eficiente. Prelucrarea acestor materiale, cu toate acestea, necesită de cinci până la șase ori mai multă energie decât oțelul, materialul pe care îl înlocuiesc. În consecință, energia economisită în timpul conducerii autovehiculului este acum folosită în timpul fazei de producție”, susțin cei care au creat-o pe Lina.
sursa: http://autoweek.com/article/green-cars/dutch-students-create-biodegradable-car-sugar-beets-and-flax
sursa: https://www.reuters.com/article/us-tech-netherlands-biocomposite-car-idUSKBN1AO1BL
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu