Cunoaste lumea

Noutăți

Cât timp le-a luat păsărilor să… cucerească Pământul, după dispariția dinozaurilor?

  •  
  •  
  •  

Resturile fosilizate ale unei mici păsări care a trăit cu 62 de milioane de ani în urmă confirmă faptul că speciile de păsări au evoluat foarte rapid după prăbușirea pe Terra a asteroidului care, în urmă cu 65 de milioane de ani, prin modificările climatice provocate, a condus la dispariția dinozaurilor.

Micuțele păsări (Tsidiiyazhi abini), de dimensiunile unor vrăbii, existau, deja, la foarte puțină vreme de la colosala extincție în masă, în urma căreia și-au găsit sfârșitul dinozaurii și alte reptile. Din păcate, fosilele de păsări din acea perioadă sunt extrem de rare. Analizele moderne sugerează că strămoșii păsărilor moderne, de la bufnițe la ciocănitoare, au apărut cu rapiditate, într-un interval de doar patru milioane de ani de la căderea asteroidului ce a nimicit dinozaurii.

d

La fel ca și mamiferele, păsările care au supraviețuit extincției în masă au fost capabile să se reproducă cu rapiditate și să se diversifice pentru a deveni unul dintre cele mai de succes grupuri de viețuitoare de pe Terra. Analiza fosilei recent descoperite, ce aparține speciei numite Tsidiiyazhi abini și relația acesteia cu alți membri ai arborelui genealogic al păsărilor sugerează că, în cele patru milioane de ani scurse de la dispariția dinozaurilor, au apărut nu mai puțin de zece grupuri majore de păsări.

Dr. Daniel Ksepka, specialist la Muzeul Bruce din Greenwich, Connecticut, a declarat că Tsidiiyazhi abini a fost o pasăre cu totul deosebită, în epoca sa. O specie de pasăre foarte veche, destul de mică, ce prezenta caracteristici aparte. Vârsta rămășițelor fosile este de 62,2-62,5 milioane de ani.

Dovezile ADN sugerează că păsările și-au revenit foarte rapid după evenimentul de acum 65 milioane de ani, în urma căruia au dispărut cele mai multe dintre animalele de pe uscat, inclusiv reptilele zburătoare și dinozaurii tereștri. Fosilele micilor păsări din acea epocă îndepărtată sunt foarte rare, deoarece oasele lor delicate s-au păstrat mai greu decât scheletele masive ale dinozaurilor. Acest lucru a făcut dificilă elucidarea modului în care păsările moderne au apărut și s-au diversificat, ivindu-se o serie de controverse. Descoperirea păsării Tsidiiyazhi abini reprezintă o nouă sursă de informații legate de evoluția păsărilor.

b

Această descoperire arată că nu doar păsările același grup cu Tsidiiyazhi abini (și anume păsările din ordinul Coliiformes, adică păsările-șoareci, care trăiesc astăzi doar în Africa) au apărut la scurt timp după evenimentul care a dus la dispariția dinozaurilor, ci și alte specii precum bufnițele, vulturii, ciocănitoarele și multe alte grupuri.

c

Resturile fosilizate ale păsării Tsidiiyazhi abini au fost găsite în rocile vechi de 62,5 milioane de ani din formațiunea Nacimiento, aflată în New Mexico. Aceste păsări erau apropiate de speciile moderne din ordinul Coliiformes. Deși păsările din acest ordin viețuiesc astăzi doar în Africa, în Paleogen ele erau răspândite pe o arie mult mai largă.

La pasărea Tsidiiyazhi abini, al patrulea deget de la picioare s-a orientat spre înapoi, adaptare care le era de folos pentru cățărare și prindere. Această caracteristică este, de asemenea, observabilă și la alte păsări, cum ar fi bufnițele actuale.

Tsidiiyazhi abini a trăit într-un moment în care planeta se afla într-o profundă schimbare, iar mamiferele placentare și plantele cu flori, apărute tot atunci, se diversificau cu rapiditate. Strămoșii păsărilor moderne viețuiau în păduri și mulți dintre ei se hrăneau cu fructe și semințe, provenite de la plantele evoluate, capabile să producă flori. Astăzi, există mai mult de 10.000 de specii de păsări.

a

Sursa: www.bbc.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii