Trăiesc aceste bacterii sub gheața de pe Europa (sateliul lui Jupiter)? Testele susțin că e posibil

Ideea unor forme de viață sub ghețurile de pe Europa, unul dintre sateliții naturali ai lui Jupiter, ar putea fi considerată exagerată, dacă nu chiar imposibilă. Însă o serie de teste desfășurate în laborator au arătat că unele bacterii de pe Pământ ar putea trăi într-un mediu sărat și bogat în sulfați, similar celui existentă pe Europa.
Cei de de la Universidad Autonoma del Estado de Morelos, Mexic, au testat trei tulpini de bacterii – Bacillus pumilus, Halomonas halodurans și Salinibacter ruber – sub diferite concentrații de clorură de sodiu, clorură de magneziu, sulfat de sodiu și sulfat de magneziu. Aceștia au descoperit că tulpinile s-ar putea adapta la un mediu concentrat salin. Dar una, extremofila Salinibacter ruber, a arătat că poate trăi și în medii cu sulfat de magneziu.
Sandra Ramirez, co-autor al studiului: „În cazul bacteriilor extreme, am descoperit un comportament foarte diferit. Realizăm experimente care investighează motivul pentru care acest lucru este posibil.”
NASA împreună cu Agenția Spațială Europeană doresc să efectueze mai multe misiuni pe Europa, și cu ajutorul unei sonde să poată studia prin crăpăturile de gheață mediul de sub aceasta. Încă nu s-a stabilit un calendar pentru o astfel de misiune dificilă.
sursa: news.discovery.com
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu