Cunoaste lumea

Noutăți

Dovezi ale existenței unui „pod intergalactic” care leagă două galaxii vecine, descoperite de astronomi

Arp 87 is a stunning pair of interacting galaxies. Stars, gas, and dust flow from the large spiral galaxy, NGC 3808, forming an enveloping arm around its companion. The shapes of both galaxies have been distorted by their gravitational interaction. Arp 87 is located in the constellation of Leo, the Lion, approximately 300 million light-years away from Earth. Arp 87 appears in Arp's Atlas of Peculiar Galaxies. As also seen in similar interacting galaxies, the corkscrew shape of the tidal material suggests that some stars and gas drawn from the larger galaxy have been caught in the gravitational pull of the smaller one. This image was taken in February 2007 with Hubble's Wide Field Planetary Camera 2 detector.
  •  
  •  
  •  

Pentru prima dată în istorie, oamenii de știință au detectat dovezi ale unui câmp magnetic asociat cu vastul „pod” intergalactic care leagă două galaxii din apropierea Căii Lactee. Cunoscut sub denumirea de Podul Magellan, „construcția intergalactică” este de fapt un flux gigantic de gaz care se întinde pe o distanță de aproximativ 75.000 de ani lumină între cele două galaxii vecine, Large și Small Magellanic Clouds. Deși cercetătorii au prezis existența acestui câmp magnetic, aceasta este prima dată când a fost observat.

„Au existat indicii că acest câmp magnetic ar putea exista, dar nimeni nu l-a observat până acum. În general, nu știm cum sunt generate astfel de câmpuri magnetice enorme și nici cum aceste câmpuri magnetice de dimensiuni mari afectează formarea și evoluția galaxiilor”, a declarat cercetătorul principal, Jane Kaczmarek de la Universitatea din Sydney.

A_Starry_Combination

GalacticMagneticField_planck_960_Web_1024

Cei mai apropiați vecini galactici, Large și Small Magellanic Clouds, sunt la 160.000 și respectiv 200.000 de ani-lumină de Pământ și sunt vizibili pe bolta cerească din emisfera sudică. Câmpul magnetic care leagă aceste galaxii ne poate oferi mai multe informații despre modul în care s-a format Universul nostru.

Deși despre astfel de poduri intergalactice am citit de nenumărate ori în cărțile SF, acestea sunt mult mai prezente în spațiul cosmic decât am crede noi, cel puțin asta susține astronomul Bryan Gaensler, de la Universitatea Toronto: „Galaxiile întregi sunt magnetice, iar acestea sunt unite prin fire magnetice”.

Acum, oamenii de știință doresc să cartografieze întregul magnetism al Universului.

sursa: http://www.sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Dovezi ale existenței unui „pod intergalactic” care leagă două galaxii vecine, descoperite de astronomi

  1. In primul rand, sa ne intelegem, nu sunt dovezi, ci teorii. La fel cum este si teoria bing-bang-ului si alte sute de teorii despre univers, prezentate de presa ca fiind date certe si dovezi. Daca ati citi direct prezentarile oamenilor de stiinta din publicatiile de specialitate, ati putea intelege diferenta intre o teorie pe care o dezvolta si la care se raliaza mai multi oameni de stiinta si „dovezile” pe care restul presei le prezinta ca adevar absolut. Citesc extrem de multe articole despre astronomie, fiind una din pasiunile mele, si stiu exact ce vorbesc. O zi placuta !

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii