Cunoaste lumea

Noutăți

1 Aprilie Ziua păcălelilor – Scurt istoric (Video)

  •  
  •  
  •  

Ziua păcălelilor este o zi care scoate la iveală spiritul ludic din fiecare dintre noi, dar ne și antrenează spiritul ludic pentru recunoașterea unei farse. Totul este o adevărată întrecere parcă tot mai avidă de la an la an. Ziua păcălelilor este ziua farselor menite să stârnească amuzamentul celor din jur și să genereze bună dispoziție. Dar care este, de fapt, istoria sărbătorii? Cum este întâmpinată ziua păcălelilor în jurul lumii?

Istoricul sărbătorii. Pentru unii, 1 aprilie poate că este o zi oarecare. Alții susțin că această sărbătoare nu este una legitimă. Însă aceasta s-ar putea să își aibă originile chiar în creștinism. Conform unor surse, Sfântul Sisoe, care era un pustnic egiptean, îl păcălea pe Sfântul Antonie, prietenul său. Îi spunea acestuia că diavolul a făcut fel și fel de năzbâtii sau se prefăcea că învia din morți victime ale ciumei.

Alte surse atestă faptul că Sfântul Fesbuchie, un alt sfânt pus pe șotii, scufunda niște bușteni într-un lac din apropiere. Făcea acest lucru la începutul lunii aprilie pentru ca el să poată păși pe aceștia. Astfel, el le dădea oamenilor impresia că merge pe apă, asemeni lui Iisus. Astfel, faptul că făcea acest lucru în luna aprilie a devenit o sărbătoare ce a rămas până în zilele noastre.

O explicație mai apropiată de istorie cu privire la originea acestei sărbători este legată de calendar. În calendarul iulian (sau „ritul vechi”, cum este, poate mai bine cunoscut în lumea religioasă), anul nou se sărbătorea pe data de 1 aprilie.

În anul 1582, s-a făcut trecerea la calendarul gregorian, inițiat de papa Grigore al XIII-lea. Drept urmare, sărbătoarea anului nou a fost mutată din 1 aprilie pe 1 ianuarie. Mulți oameni nu s-au obișnuit cu această schimbare. Așadar, ei au continuat să sărbătorească Anul Nou în aprilie și să își dea cadouri.

Drept urmare, ei au fost porecliți „nebuni de aprilie”, de unde, cel mai probabil, și originea termenului englezesc pentru ziua păcălelilor (April Fools Day).

Se spune că și după ce s-au mai obișnuit, localnicii încă mai continuau să ofere cadouri. Acest lucru, însă, se făcea doar în semn de glumă, amintindu-se de confuzia creată cu schimbarea calendarului.

Citește mai mult: Cluj.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii