Noutăți

Viteza de rotație a Soarelui de la suprafață diferă față de cea din interiorul stelei. Motivul pentru care se întâmplă acest fenomen neobișnuit

  •  
  •  
  •  

Rotația Soarelui încetinește iar astronomii cred că au deslușit misterul din spatele acestui neobișnuit fenomen. Soarele se rotește în jurul axei în aproximativ o lună, însă în urmă cu două decenii, oamenii de știință au descoperit faptul că un procent de 5%, din partea de la suprafață a Soarelui se rotește mult mai încet decât interiorul stelei.

“Soarele nu se va opri prea curând, însă am descoperit că aceeași radiație solară care încălzește Pământul ”frânează”, în același timp, steaua, având în vedere principiul relativității speciale al lui Einstein. Acest lucru duce la o încetinire a vitezei de rotație dinspre suprafața stelei către interiorul său”, scrie cercetătorul Jeff Kuhn de la Institutul de Astronomie din cadrul Universității din Hawaii.

Altfel spus, Soarele nu se rotește precum Pământul, piesele sale se rotesc la viteze diferite, în funcție de latitudine și de distanța acestora față de centrul stelei.

Polii se rotesc la o viteză diferită față de ecuator. Acest lucru nu este o necunoscută, însă nu se cunoștea motivul pentru care circa 5% din suprafața Soarelui se rotește diferit față deinteriorul său. Pentru a-și da seama de motivul acestei anomalii au fost analizate 3,5 ani de date de la satelitul Solar Dynamics Observatory, de la NASA. Astfel, astronomii au descoperit faptul încetinirea se datorează efectului de frânare fotonică. Acest efect ar fi similar cu efectul Poynting-Robertson, un proces care face ca radiația solară să cauzeze pierderea momentului cinetic al unui obiect ce orbitează corpul ceresc.

Efectul acționează ca o frână asupra rotației exteriorului soarelui și ar putea fi un efect prezent și la alte stele din Univers. Marea întrebare este acum dacă modul în care această rotație de suprafață încetinită a Soarelui afectează și câmpul magnetic solar, despre care știm că este responsabil de exploziile solare care afectează telecomunicațiile de pe Pământ.

sursa: sciencealert.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii