Cunoaste lumea

Noutăți

Fierăstrăul circular a fost inventat de către o femeie. Se numea Tabitha Babbitt și avea meseria de… țesătoare!

  •  
  •  
  •  

Pe la sfârșitul secolului XVIII a apărut, în Anglia, o oarecare sectă protestantă. Nu era prima și, cu siguranță, n-avea să fie nici ultima! Membrii noii secte se numeau Shakeri (Shakers). Această sectă punea mare preț pe traiul în comunitate, pe simplitate, pe egalitatea dintre sexe și pe muncă. Shakerii erau foarte harnici. Ulterior Shakerii, numiți astfel după comportamentul pe care îl aveau atunci când atingeau starea de extaz religios, au ajuns și în Lumea Nouă.

Tabitha Babbitt făcea parte din secta protestantă a Shakerilor și viețuia în sânul unei comunități din Massachusetts, lucrând ca țesătoare. Într-o oarecare zi a anului 1810 Tabitha privea cum doi bărbați din comunitatea sa se căzneau să taie un buștean cu ajutorul unui fierăstrău cu două mânere (joagăr), trăgând din greu de mânerele uneltei.

3

Deși fierăstrăul se mișca înainte și înapoi, el tăia lemnul doar atunci când era efectuată mișcarea de tragere înspre înapoi, de către fiecare dintre cei doi muncitori. Atunci, Tabitha Babbitt s-a gândit că se consumă prea multă energie pentru tăierea unui lemn și că ar fi bine dacă ar putea fi născocit un alt fel de fierăstrău, mai eficient.

La scurtă vreme, Tabitha a inventat prima lamă circulară de fierăstrău, care urma apoi să fie folosită pe scară largă în atelierele de tâmplărie și în industria de prelucrare a lemnului. Prima dată a atașat, în mod experimental, o astfel de roată subțire și dințată de fier la mașina de tors pe care o folosea în meseria sa, rezultând un fierăstrău mecanic în care mișcarea efectuată pentru tăiere era una neîntreruptă, deosebindu-se de mișcarea de tăiere discontinuă efectuată de către un joagăr obișnuit (sau „beschie”), care era mânuit de către două persoane. Creația Tabithei este expusă acum într-un muzeu.

Ulterior, pentru ca lama (circulară a) fierăstrăului să aibă forța necesară de a secționa lemne groase, de esență tare, a fost atașată la un mecanism pus în mișcare de către forța apei, rezultând un joagăr hidraulic. Mai târziu au fost utilizate motoarele cu aburi și apoi electromotoarele. Lama circulară pe care a născocit-o Tabitha a rămas la fel. Iar numele creatoarei primului fierăstrău circular a rămas în istoria inventicii.

Din pricina preceptelor religioase ale sectei protestante din care făcea parte, Tabitha Babbitt n-a făcut demersurile necesare pentru a-și breveta invenția. Așa cum era de așteptat, au făcut-o alții în locul ei, arogându-și, o vreme, toate meritele pentru inventarea fierăstrăului circular.

4

Autor: Tomi Tohăneanu

Surse: wikipedia.org, simplyfantasticbooks.com, www.yorksaw.com

Imagini: simplyfantasticbooks.com, bluffers.com, circularsawblade.net


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii