Noutăți

VIKINGII erau strașnici luptători, dar și meșteri pricepuți. Deși a fost expusă la intemperii peste un mileniu, o sabie vikingă este utilizabilă și astăzi!

  •  
  •  
  •  

Pe când străbătea un traseu montan în zona Haukeli din Norvegia, Goran Olsen a descoperit, din întâmplare, o armă străveche. Căutând un loc de odihnă, bărbatul a observat o sabie de tip viking printre pietre, lângă un drum. Ulterior s-a dovedit că, deși se afla într-o stare foarte bună, arma avea nu mai puțin de… 1250 de ani.

Sabia a fost preluată de către arheologi, care au fost plăcut surprinși să constate starea bună a obiectului, având în vedere vârsta sa și condițiile, improprii pentru un obiect de fier, în care a stat atâta amar de vreme. Unul dintre specialiști a declarat că „sabia ar putea fi folosită și azi, dacă i-ar fi ascuțit puțin tăișul”.

2

Analizele preliminare au arătat că sabia lungă de 77 de centimetri datează, cu aproximație, din anul 750 e.n. S-a avansat ipoteza că posesorul armei ar fi fost o persoană de vază, nu un simplu viking, dată fiind calitatea lucrăturii.

În momentul de față, arheologii norvegieni sunt de părere că sabia face parte din inventarul mormântului unei căpetenii vikinge. La vikingi, conducătorii de seamă erau îngropați, întocmai ca și la strămoșii noștri traci sau indoeuropeni, împreună cu o mulțime de obiecte valoaroase – arme, coifuri, platoșe, scuturi, harnașamente, podoabe. Uneori, alături de defuncții de seamă erau îngropați și caii lor.

3

Arheologii norvegieni din Hordaland au stabilit că se impune efectuarea de săpături în locul în care a fost găsită sabia ce datează din epoca de glorie a vikingilor, având speranța că, găsind acolo și alte obiecte sau chiar un mormânt, ar putea desluși povestea sabiei pe care timpul și intemperiile n-au putut-o deteriora.

Epoca de glorie a vikingilor a fost în secolele VIII-XI e.n., fiind caracterizată prin explorarea, cucerirea și colonizarea unor noi teritorii. Vikingii (numiți și normanzi ori varegi – de către slavi, bizantini, arabi) erau pricepuți navigatori și luptători aprigi, care nu-și lepădau armele niciodată, nici măcar când făceau negoț. Istoria vikingilor este fascinantă, dacă avem în vedere că ei sunt primii navigatori europeni care au atins țărmurile Americii de Nord și că, în răsăritul Europei, au fondat orașe-cetăți precum Kievul și Novgorodul.

4

De la diplomatul arab Ahmad ibn Fadlan, care a trăit în secolul X, ne-a rămas o prețioasă mărturie scrisă despre aspectul și armele vikingilor: „Înalți ca niște palmieri, blonzi, cu piele roșcată […], sunt tatuați toți de la vârfurile degetelor până la gât cu figuri misterioase, de culoare neagră sau verde.

Același cronicar mai scria că vikingii „păreau să nici nu simtă frigul puternic de afară, întrucât nu purtau nici tunici, nici caftane, ci doar un veșmânt care le acoperea o parte a corpului, lăsându-le o mână liberă”, precum și că „fiecare bărbat poartă la brâu un topor, o sabie și un cuțit lung, de care nu se desparte niciodată”.

6

5

Autor: Tomi Tohăneanu

Surse: www.thevintagenews.com, wikipedia.org

Imagini: www.thevintagenews.com, www.playbuzz.com, norse-mythology.net


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on VIKINGII erau strașnici luptători, dar și meșteri pricepuți. Deși a fost expusă la intemperii peste un mileniu, o sabie vikingă este utilizabilă și astăzi!

  1. Nu are lucratura celto-saxona.Aceste sabii erau realizate dintr-o singura bucata,prin forjare si nu se pinea prea mare accent pe finisare,lama era ascutita pe ambele parti.Lama din imagine desi este dreapta are tehnic de prelucrare specifice tracilor.Sectiunea lamei este triunghiulara(asutita pe o singura parte),virful nu este drept ci curbat usor (parte convexa),este finisata si otelul de calitate.Minerul,dupa cum arata capatul,ar putea fi de tipul manson tubular(cu sau fara garda),prindere cu inele sau nit.Se stie foarte putin despre acesti,,* ingi”,mai multe despre,,Vik-ingi”.Astingii,lacringii,silingii..Pe teritoril actual al Poloniei au fost ,unii spum ca la tarmul Balticii,altii in centrul actualului teritoriu,altii in sud…peste tot,ma rog,se pomeneste de doua mari triburi;astingii(adsingii) si lacringii.Ei sunt pomeniti in razboaiele marcomanice,dar si in incaierarile cu dacii nordici(costobocii).Dvs. i-ati cunoscut,impreuna cu silingii..(nu,nu,stati!silingii au fost cu ei nu cu dvs:)) )in vechea Cartagina sub conducerea lui Gaiseric,sub numele de.. vandali!Descrisi la fel:blonzi,inalti spatosi si …bronzati!Si pentru ca tot am vorbit da costoboci,acestia au cotonogit un grup mixt(astingi ,lacringi)stabiliti sub comanda unui Gundaric,in Panonia!Tuturor prinsilor,se spune,l-i sa zdrobit genunchiul sting si retezat mina dreapta(nu se uita ,nu?).Pe acest Gundaric,unii l-au facut ,,Gunthericus si …got.Doamneeeee!Ma rog,din altercatii sau relatii…a putut aparea,,sabia vandala”,adaptata stilului lor de lupta si nevoilor(doar nu ati crezut, ca au vandalizat Roma, cu pari de la paradai!) Ar fi putut apartine unei capetenii cu origini…vandale(armele bune erau pastrate generatii in familie),captura sau cadou.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii