Noutăți

Video: Cântecul străvechi scandinav care îmblânzește animalele. Modul inedit prin care vikingii chemau bovinele

Kulning sau cântecul ciobanilor, cum este numit în unele părți ale Norvegiei, este o muzică scandinavă străveche, folosită pentru a chema animalele aflate la păscut în zonele montane din Suedia și Norvegia. De asemenea, potrivit legendelor vikinge, melodia îmblânzește temporar chiar și marii prădători, precum lupii sau urșii, însă nu este principalul său scop. Tonurile înalte și metoda de a cânta această melodie a fost folosită în trecut de către scandinavi pentru comunicare între localitățile izolate. Kulning este asemănător cu yodeling, un stil de canto de asemenea dezvoltat pentru distanțe lungi de propagare a sunetului.

Mi se pare atât de frumoasă și obsedantă. Conține multe semitonuri și quartertones, care sunt cunoscute sub numele de tonuri de albastru printre muzicologi”, susține compozitorul norvegian Edvard Grieg.

În comparație cu alte cântece tradiționale scandinave, precum Joik, nu există nici o dovadă că kulning a fost folosit în ritualuri religioase sau pentru alte scopuri mistice. Potrivit izvoarelor istorice singurul său scop a fost cel de control asupra animalelor. Tradiția este încă în viață astăzi, deși numărul celor care o practică este în scădere. Un video postat pe youtube, în care artista suedeză Jonna Jinton reușește să cheme o turmă de vaci cu ajutorul acestui cântec a devenit viral în doar două zile.

sursa: mnn.com/

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

3 Comments on Video: Cântecul străvechi scandinav care îmblânzește animalele. Modul inedit prin care vikingii chemau bovinele

  1. Fascinant:)!

  2. Foarte interesant…!!!

    Ar trebui preluat si de catre ciurdarii nostrii :)))

  3. :))

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii