Noutăți

Vestigiile unui fost PORT sumerian, cu o vechime de 4000 de ani, descoperite în deșert, pe teritoriul Irakului

  •  
  •  
  •  

În prezent, la Abu Tbeirah, în sudul Irakului, domnește deșertul. Dar cu 4000 de ani în urmă acolo se afla un înfloritor port, unde veneau și de unde plecau numeroase ambarcațiuni. Un port înființat de către sumerieni, cei care au dezvoltat una dintre cele mai timpurii civilizații cunoscute azi. Sumerienii erau navigatori de seamă. Corăbiile lor ajungeau până în Valea Indusului și în nordul Africii. Există și ipoteze, bazate pe unele artefacte descoperite de către arheologi, potrivit cărora navigatorii sumerieni ar fi ajuns, cu milenii în urmă, chiar și în Lumea Nouă.

Săpăturile efectuate în locul unde s-a aflat, cu patru milenii în urmă, portul sumerian, au fost realizate de către arheologi de la Universitatea La Sapienza din Italia. Inițial, nimeni nu se aștepta să descopere un fost port în plin deșert.

Totul a pornit de la observarea unor cărămizi antice în interiorul unei viziuni de vulpe. Au fost descoperite, după aceea, structuri uriașe de cărămidă, construite în preajma fostelor docuri, precum și un bazin artificial imens. Acest bazin avea capacitatea a nouă bazine olimpice de înot și se crede că rolul său era de prevenire a revărsărilor de ape și de acumulare a apei pentru irigații.

Orasul Ur - reconstituire

fostele canale

arheolog

La excavații, au fost descoperite vase de alabastru de proveniență locală, precum și fragmente de colier provenite tocmai din Valea Indusului, dovadă a schimburilor de mărfuri practicate între cele două mari civilizații din vechime, situate la mare distanță.

Conducătorii cercetărilor arheologice au afirmat că vestigiile de la Abu Tbeirah reprezintă cel mai vechi port scos la iveală pe teritoriul irakian. Cu 4000 de ani în urmă, portul de la Abu Tbeirah constituia un oraș-satelit al capitalei sumeriene, Ur.

inscriptie antica

Sumeria

În Mesopotamia, sumerienii au pus bazele unei înfloritoare civilizații, în urmă cu aproximativ 7000 de ani. Ei au dezvoltat un complex sistem de scriere, o arhitectură spectaculoasă, o artă remarcabilă. Dețineau cunoștințe avansate de matematică și astronomie. Până la descoperirea Tăblițelor de la Tărtăria (jud. Alba, România) se considera că sumerienii ar fi fost inventatorii primei scrieri din lume. Numai că, fiind realizate în jurul anului 5300 î.e.n., aceste artefacte descoperite pe teritoriul țării noastre sunt mai vechi decât primele mostre de scriere sumeriană.

Unele elemente asemănătoare pe care le prezintă civilizația sumeriană cu civilizația dezvoltată cu mii de ani în urmă zona Dunării de Jos conduc fie către ipoteza unor schimburi culturale și comerciale, fie către ipoteza că sumerienii ar fi migrat în Mesopotamia din zona Dunării – având în vedere apariția bruscă, într-o formă dezvoltată, a civilizației dintre Tigru și Eufrat.

Portul vechi de la Abu Tbeirah a decăzut și a fost părăsit, se pare, din cauza modificărilor climatice, concretizate printr-o secetă extremă. Acum, arheologii caută, în acel perimetru, rămășițele unor ambarcațiuni antice.

Sumer

port sumerian

???????????????????????????????????????????????????????????????

Surse: www.ancient-origins.net, history.com, www.uniroma1.it

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Vestigiile unui fost PORT sumerian, cu o vechime de 4000 de ani, descoperite în deșert, pe teritoriul Irakului

  1. Nu are 4000 de ani ci maximum 3000. Acum 4000 de ani zona era acoperita de apa golfului iar port era insasi cetatea Ur. Retragandu-se apele golfului au fost nevoiti sa mute si portul, dupa care au disparut pus si simplu ambele. Au disparut din cauza faptului ca erau din nastere orase-port. Cand n-a mai fost apa marii n-a mai fost, in consecinta, nici port si nici oras. Poate fi acesta primul motiv pentru care Avraam a parasit Ur-ul Caldeei. Probabil multi locuitori ai Ur-ului faceau in mod firesc asta in acea perioada.

    Arheologii se inseala in privinta datarilor pentru ca au o metoda defecta de datare. Aproape tot ce dateaza arheologia contemporana este prost datat. Si asta se intampla tot din cauza ingerintelor politicului. Cine a inventat metodele de datare moderne nu a urmarit sa scrie corect istoria lumii ci tocmai pe dos, sa o falsifice.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii