Noutăți

“Veneția” din Orientul Mijlociu, locul unde trăiesc membri tribului Ma’dān, considerați de unii experți urmașii sumerienilor. Galerie foto

Puțini cunosc faptul că în mlaștinile din zona râurilor Tigru și Eufrat, o zonă care, la un moment dat, se întindea pe o suprafață de peste 9000 de kilometri pătrați, trăiesc de mai bine de 5.000 de ani membri tribului Ma’dan. Arabii din lagună” sau Ma’dān trăiesc în aceste zone mlăștinoase din sud estul Irakului și de-a lungul frontierei iraniene. Această zonă din vechea Mesopotamie este considerată de unii experți ca fiind zona descrisă în raiul Biblic, locul unde ar fi trăit primii oameni de pe Pământ.

Ma’dān a dezvoltat o cultură unică axată pe resursele naturale oferite de aceste zone mlăștinoase. Societatea lor este împărțită în două grupuri principale, în funcție de ocupație. Un grup se ocupă cu creșterea oilor și a bivolilor de apă, în timp ce celălalt se ocupă de agricultură fiind responsabil de cultivarea orezului, orzului și a grâului. Se orientează după stele, anotimpurile de cultivare sunt stabilite de poziția Pleiadei și a lui Sirius pe bolta cerească. Trăiesc în case din stuf numite „mudhif”. Structurile temporare sunt realizate în circa trei zile, fără a folosi unelte moderne.

venice-of-the-middle-east3-550x408 venice-of-the-middle-east5-550x344 venice-of-the-middle-east-550x359

La începutul anilor 1990, mlaștinile au devenit un refugiu pentru persoanele care erau persecutate de guvernul lui Saddam Hussein. În urma revoltelor din 1991, guvernul a ordonat drenarea completă a zonelor mlăștinoase, pentru a pedepsi tribul care, conform oficialităților de la Bagdad, ar fi protejat rebelii. Însă drenarea unor astfel de zone uriașe nu e tocmai un lucru ușor de realizat, iar guvernul irakian a abandonat ulterior proiectul.

În prezent, nu mai mult de 1500 de arabi Ma’dān se estimează că trăiesc în aceste zone. Originile tribului este încă o chestiune controversată. Etnografii britanici consideră că este dificil să asocieze unele obiceiuri sociale ale tribului cu această zonă geografică și au speculat că ar fi putut să provină din India. Mulți cercetători au propus legături istorice și genetice între acești arabi și vechii sumerieni, la bază stând aceste practici și metode agricole comune.

Marsh_Arab 800px-Marsh_Arab_girl venice-of-the-middle-east4-550x365

sursa: http://www.odditycentral.com/travel/venice-of-the-middle-east-the-floating-basket-homes-of-iraq.html

sursa: http://www.messynessychic.com/2014/11/12/the-floating-basket-homes-of-iraq-a-paradise-almost-lost-to-saddam/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii