Noutăți

Vasili Arhipov – omul care a oprit războiul atomic

În ultimele doua saptamani ale lunii octombrie 1962, lumea s-a aflat mai aproape ca niciodata de un razboi atomic. Presedintele american John F. Kennedy si premierul sovietic Nikita Hrusciov s-au privit taios in ochi, fiecare cu degetul pe butonul nuclear.

In final, amandoi au clipit insa, iar situatia s-a detensionat; a existat insa un moment in care decizia nu s-a mai aflat la ei, iar un atac nuclear ar fi putut fi declansat de un ofiter sovietic, daca un alt ofiter, pe nume Vasili Arhipov, nu s-ar fi opus.

Arhipov se afla la bordul unui submarin sovietic B-59, care, alaturi de alte patru submarine, se indrepta in octombrie 1962 spre Cuba.

Pe insula, sovieticii desfasurasera, ca riposta la instalarea de catre americani a mai multor rachete nucleare in Turcia, lansatoare de rachete nucleare, capabile sa atinga orice oras american.

Submarinele sovietice aveau ca scop sfidarea embargoului impus de armata americana Cubei si stabilirea unei baze de submarine pe tarmul nordic al insulei.

Razboiul Rece atinsese un punct fierbinte dupa ce avioane sovietice MIG tocmai doborasera deasupra Cubei un avion spion american, U-2, ucigandu-l pe pilot.

Tensiunea era si mai accentuata dupa ce controversatul lider al Departamentului Apararii al SUA, Robert McNamara, ordonase blocarea „cu orice mijloace” a accesului navelor sovietice spre Cuba.

Citește mai mult:Magazin


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii