Cunoaste lumea

Noutăți

Emoțiile stârnite de muzică creează amintiri puternice

  •  
  •  
  •  

Timpul curge într-un flux continuu – totuși amintirile noastre sunt împărțite în episoade separate, toate acestea devenind parte din narațiunea noastră personală.

Modul în care emoțiile modelează acest proces de formare a memoriei este un mister pe care știința a început abia recent să-l dezvăluie.

Cel mai recent indiciu vine de la psihologii UCLA din SUA, care au descoperit că emoțiile fluctuante provocate de muzică ajută la formarea unor amintiri separate și durabile.

Studiul, publicat în Nature Communications, a folosit muzica pentru a manipula emoțiile voluntarilor care îndeplinesc sarcini simple pe un computer.

Cercetătorii au descoperit că dinamica emoțiilor oamenilor a transformat experiențe neutre în evenimente memorabile.

„Schimbările emoționale evocate de muzică au creat granițe între episoade care au făcut ca oamenii să își amintească mai ușor ceea ce au văzut și când au văzut”, a spus autorul principal Mason McClay, doctorand în psihologie la UCLA.

„Credem că această descoperire are o mare promisiune terapeutică pentru a ajuta persoanele cu PTSD și depresie”.

Pe măsură ce timpul trece, oamenii trebuie să grupeze informații, deoarece există prea multe de reținut (și nu toate sunt utile).

Două procese par să fie implicate în transformarea experiențelor în amintiri de-a lungul timpului: primul ne integrează amintirile, comprimându-le și legându-le în episoade individualizate; celălalt se extinde și separă fiecare amintire pe măsură ce experiența se retrage în trecut.

Există o remorcheră constantă între integrarea amintirilor și separarea lor, iar această împingere și tragere ajută la formarea unor amintiri distincte.

Acest proces flexibil ajută o persoană să înțeleagă și să găsească sens în experiențele sale, precum și să rețină informațiile.

Acest lucru ne spune că momentele intense de schimbare emoțională și suspans, cum ar fi frazele muzicale dinBohemian Rhapsodya lui Queen, ar putea fi amintite că au durat mai mult decât experiențele mai puțin emotive de lungime similară”, a spus McClay.

„Muzicienii și compozitorii care împletesc evenimente emoționale pentru a spune o poveste pot impregna amintirile noastre cu o structură temporală bogată și un sens mai lung al timpului.”

Dacă amintirile traumatice nu sunt depozitate în mod corespunzător, conținutul lor se va revărsa când ușa dulapului se deschide, adesea fără avertisment.

Acesta este motivul pentru care evenimentele obișnuite, cum ar fi artificiile, pot declanșa flashback-uri ale experiențelor traumatice, cum ar fi supraviețuirea unui bombardament sau focuri de armă” a spus David Clewett, profesor asistent de psihologie la UCLA.

Credem că putem implementa emoții pozitive, eventual folosind muzica, pentru a ajuta persoanele cu PTSD să pună acea amintire originală într-o cutie și să o reintegreze, astfel încât emoțiile negative să nu se reverse în viața de zi cu zi”.

Material realizat de Universitatea din California – Los Angeles pentru Science Daily

Original scris de Holly Ober

Foto burst shopify Avelino Calvar Martinez


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii