Noutăți

Valeri Legasov – destinul tragic al omului care a investigat dezastrul de la Cernobîl

  •  
  •  
  •  

Cazul investigatorului-șef de la Cernobîl, Valeri Legasov, rămâne până în ziua de azi misterios și tulburător.

Dezastrul nuclear din 1986 nu a dispărut niciodată cu adevărat de la știri, dar serialul „Cernobîl”, de la HBO, a adus din nou în prim-plan istoria acestei catastrofe nucleare.

De o atenție specială beneficiază savantul sovietic Valeri Legasov, interpretat de actorul Jared Harris. Valeri Legasov a fost expertul în fizică nucleară numit de guvernul sovietic să investigheze dezastrul de la Cernobîl la mai puțin de 24 de ore de la producerea sa.

Unii oficiali au încercat să minimalizeze efectul exploziei și să mușamalizeze cauzele. Însă Legasov a făcut apel la onestitate și a susținut evacuarea orașului Prîpeat, declarând că trebuie întreprinse acțiuni pentru a salva viețile oamenilor din întreaga Europă, și mai ales pentru a evita a doua explozie, care ar fi fost și mai devastatoare.

Legasov fusese director adjunct al Institutului de Energie Atomică „I. V. Kurchatov” și membru al Prezidiului Academiei Sovietice de Științe.

În 1986, la patru luni după explozie, Legasov a luat parte la o audiere de cinci ore referitoare la cauzele accidentului, la Agenția Internațională de Energie Atomică din Viena. Legasov a recunoscut că a fost vorba de erori umane și de designul defectuos al reactorului, declarând în raportul său:

Neglijența conducerii științifice și a proiectanților s-a făcut simțită peste tot și nu s-a acordat atenție stării în care se aflau instrumentele de lucru și echipamentul.”

A fost lăudat de comunitatea internațională pentru explicațiile sale sincere și angajamentul lui față de aflarea adevărului.

A fost, de asemenea, subliniat curajul lui, deoarece a fost unul dintre puținii membri ai echipei care nu au părăsit situl până când situația a fost adusă sub control, în timp ce alți membri veneau și plecau prin rotație din Cernobîl ca să evite contaminarea.

Dar savantul a fost primit acasă cu răceală, fiindcă autoritățile nu voiau să continue să atragă atenția asupra subiectului și doreau să minimalizeze cauzele și efectele accidentului nuclear, potrivit Incredibilia.

Valeri Legasov s-a spânzurat la doi ani și o zi după explozie, nelăsând niciun bilet care să explice cauza sinuciderii sale.

S-a speculat că fusese foarte traumatizat de experiența sa și deziluzionat de guvernul sovietic.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii