Noutăți

Urme ale unui impact major cu un asteroid de acum 3 miliarde de ani, în Australia. Crater de 30 km. Video

“Acest impact a declanșat seisme cu magnitudinea mult mai mare decât cea a cutremurelor terestre obișnuite, a produs valuri tsunami uriașe și a făcut să crape stâncile. Materialul pulverizat în urma impactului s-a răspândit la scară globală,” a declarat Andrew Glikson, cercetător la Institutul Planetar de la Australian National University.

O echipă de geologi condusă de Andrew Glikson de la Australian National University au făcut această descoperire în nord-vestul Australiei. Particulele de sticlă descoperite sunt împrăștiate printre sedimente oceanice vechi de aproximativ 3,46 miliarde de ani. Acest lucru sugerează că impactul ar fi creat un crater de aproape 30 de km în diametru si categoric acesta s-ar numără printre cele mai puternice și cele mai vechi din istoria planetei noastre.

343FACD500000578-3593354-image-m-5_1463420308773foto credit: Journal of Precambrian Research. Impactul imens ar fi vaporizat stânca în spațiu, lăsând în urmă particule de sticlă mici (prezentate în foto).

Impactul respectiv corespunde unei perioade de timp în care Luna a trecut printr-o serie de lovituri intense și permanente cu asteroizi, urmele acestor impacturi  fiind vizibile și astăzi pe suprafața sa.

“Locul exact unde s-a produs impactul dintre acest asteroid și Pământ rămâne un mister. Orice cratere din acea perioadă de timp au fost distruse de activitatea vulcanică și de mișcările tectonice dar astfel de impacturi au afectat în mod semnificativ evoluția Pământului”, spune Andrew Glikson.

traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

surse: livescience.com, Journal of Precambrian Research, dailymail.uk

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii