Noutăți

Un ținut de legendă și de vis din sud-vestul Chinei. Valea Jiuzhai te copleșește și te lasă fără cuvinte, prin sublimul frumuseții sale!

Valea Jiuzhai (sau Jiuzhaigou) se află în zona de sud-vest a Chinei (partea de miazănoapte a provinciei Sichuan) și este vestită pentru minunatele sale lacuri cu ape verzi-albăstrui, pentru cascadele de vis și pentru reliefurile carstice având forme dintre cele mai bizare. Parcul național se află la o înălțime ce variază între 1990 și 4764 metri, deasupra nivelului mării. Parcul Național Valea Jiuzhai adăpostește, în mijlocul peisajelor sale splendide, o serie de plante și animale ocrotite prin lege.

j2

Parcul Național Valea Jiuzhai a intrat în patrimoniul UNESCO încă de acum 24 de ani. Din peisajul văii Jiuzhaigou, pe teritoriul căreia se află, după cum se spune, nouă sate alcătuite din tibetani, fac parte și vârfuri montane veșnic înzăpezite, care se înalță, mândre, deasupra pădurilor bogate și a lacurilor de cleștar.

j12

Localnicii din Valea Jiuzhaigou numesc aceste lacuri „haizi”, ceea ce înseamnă „mare de mici dimensiuni”. În Valea Jiuzhaigou se află 108 astfel de lacuri, având diferite dimensiuni și forme. Unele lacuri sunt ascunse în văi, iar altele în umbra deasă a pădurilor virgine. În zilele însorite, algele și sedimentele aflate în adâncurile lacurilor conferă undelor apei culori de o frumusețe pe care cuvintele n-o pot descrie. Prin urmare, lacurile au mai dobândit un nume – “hai wuhua”, ceea ce înseamnă „mare multicoloră”, în graiul localnicilor.

j3

Cu privire la apariția acestor lacuri, a fost creată o legendă, care sună astfel: odinioară trăia o zeiță (sau zână) frumoasă la chip și la suflet, la răsărit de munții din Valea Jiuzhaigou. Tot în acea vreme, la apus de munții din Valea Jiuzhai locuia un zeu vrednic și galant. Cu timpul, tânărul zeu s-a îndrăgostit nebunește de fermecătoarea zeiță. Într-o zi, el s-a gândit să-i ofere un dar, dar voia să fie unul cum nu s-a mai văzut. În cele din urmă s-a hotărât să îi ofere zeiței o oglindă uriașă, în semn de iubire.

Găbită, teribil de emoționată și de dornică să își ia în primire frumosul dar, zeița a făcut o mișcare greșită. Oglinda i-a alunecat dintre degete, s-a lovit de stâncă și s-a prefăcut în cioburi. S-a fărâmat exact în 108 bucăți, mari și mici. Aceste frânturi de cleștar s-au preschimbat pe dată în lacurile care pot fi admirate astăzi în Valea Jiuzhai iar cei doi zei și-au trăit mai departe dragostea în acest paradis extrem-oriental.

j11

Anotimpul frunzelor căzătoare este cel mai minunat sezon în valea Jiuzhaigou. Este vremea la care codrii înveșmântați în straie sărbătorești sunt oglindiți de către apele fermecate ale lacurilor. Acelea sunt ape în care frunzele căzute devin mici ambarcațiuni menite să poarte cu ele nostalgiile autumnale ale privitorilor, în voia valurilor molcome.

j10

j6

j9

j7

j

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse informații: www.topchinatravel.com, www.jiuzhai.com

Imagini: www.topchinatravel.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii