Noutăți

Un studiu de la Harvard confirmă faptul că meditația determină schimbări pozitive la nivelul creierului

 •  
 •  
 •  

Meditația, sub diferitele sale forme, a fost practicată încă din cele mai vechi timpuri. Nu este ceva care a fost “inventat” recent, există dovezi care datează de mai bine de 2000 de ani, unde găsim referințe la această practică. Potrivit cercetarilor realizate la Harvard, meditația poate induce o stare de conștiență modificată, poate schimba, de fapt, creierul uman. În urma investigatiilor oamenii de știință au descoperit faptul că opt săptămâni de meditație conștientă au determinat schimbări pozitive la nivelul creierului.

Participarea la un program de meditație de o asemenea durată pare să facă schimbări măsurabile în regiunile creierului asociate cu memoria, sentimentul de sine, empatia și stresul. Studiul celor de la Harvard este primul care a documentat modificările produse de meditație în materia cenușie a creierului.

Desi practicarea meditației este de cele mai multe ori asociată doar cu redarea unui sentiment de liniște și relaxare fizică, practicanții pot resimți mult mai multe beneficii cognitive și psihologice care persiste pe tot parcursul unei zile dacă practică acest lucru în mod conștient și pentru o durată mai mare de timp, susține autorul studiului dr. L. Sara, de la Massachusetts General Hospital.

Oamenii de știință au remarcat o densitate a materiei cenușii în hipocampus, cunoscută a fi importantă pentru învățare și memorie, și în structurile asociate cu conștiința de sine, compasiunea și introspecția, după ce au analizat creierele mai multor persoane care au petrecut câte 27 de minute în fiecere zi meditând, timp de două luni de zile. Reducerea stresului raportată de participanți a fost, de asemenea, corelată cu scăderea densității materiei cenușii în zona amigdală, care este cunoscută că joacă un rol semnificativ în declanșarea unor stări de anxietate și stres.

sursa: https://news.harvard.edu/gazette/story/2011/01/eight-weeks-to-a-better-brain/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

1 Comment on Un studiu de la Harvard confirmă faptul că meditația determină schimbări pozitive la nivelul creierului

 1. Meditatia.

  Pfffff….un lucru pe care unii cred ca l-au inteles,altii sunt confuzi.A medita la ceva inseamna a te gandi la ceva.Meditatia care vine de la originea ei din religiile pagane ale Asiei,hinduism,jainism,budism…etc,aceste religii spun ca amedita inseamna a reusi sa nu te gandesti la nimic si sa iti golesti mintea de toate gandurile.
  Ar fi fost minunat pana aici,daca era doar atat si producea starea de bine a creierului.Dar meditatia facuta de acestia si recunoscuta ca fiind singura cale a meditatiei adevarate,te obliga la posturi ,respiratii,care sa deschida “khacrele,si mai apoi sa calatoresti in astral.Si dupa aceea ce? Dupa ce te-ai saturat de astral ? Exact ca omul ala care si-a vandut sufletul diavolului sa cante cel mai bine la chitara,a avut faima si cand ii era lumea mai draga a venit diavolul si a luat ce i se cuvenea.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii