Noutăți

Un regat străvechi, necunoscut până acum, a fost descoperit în Turcia

În 2019, arheologii investigau un sit cu movile din centrul Turciei, numit Türkmen-Karahöyük. Regiunea în care se află situl, câmpia Konya, abundă de orașe pierdute. Dar chiar și așa, cercetătorii nu ar fi putut fi pregătiți pentru ceea ce urmau să găsească.

Un localnic le-a spus arheologilor că într-un canal din apropiere, dragat recent, a fost găsită o piatră mare și ciudată, inscripționată cu niște simboluri necunoscute.

Când am ajuns acolo, o bucată din piatră încă mai ieșea din apă. Așa că am sărit în canal, în apa până la brâu, pentru a vedea despre ce este vorba”, a relatat James Osborne, arheolog la Universitatea din Chicago. El și-a dat seama imediat că era vorba de un artefact străvechi și a recunoscut caracterele inscripționate pe el: luwian, limba folosită în zonă în epocile bronzului și fierului.

Cu ajutorul traducătorilor, cercetătorii au descoperit că hieroglifele de pe acest vechi bloc de piatră – numit stelă – se lăudau cu o victorie militară. Și nu orice victorie militară, ci înfrângerea Frigiei, un regat din Anatolia care a existat în urmă cu aproximativ 3.000 de ani.

Citește mai mult: Incredibilia


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii