Noutăți

Un proiect extrem de ambițios: readucerea ploilor în… deșertul Sahara. Cum va fi înfăptuit?

Cândva, cu mii și mii de ani în urmă, uriașa întindere aridă a Saharei a fost un tărâm fertil, bogat în faună și în vegetație. Într-o bună zi, în viitor, Sahara ar putea redeveni… o „zonă verde”, prielnică pentru locuire și pentru activitățile umane. Un proiect de dată recentă descrie modul în care ar putea fi valorificat imensul potențial de producere a energiei verzi al deșertului Sahara, concomitent cu readucerea ploilor și popularea cu vegetație a imenselor suprafețe aride.

Este cunoscut deja că instalațiile de mari dimensiuni de producere a energiei verzi – mai exact fermele eoliene și parcurile fotovoltaice – determină modificarea climatului în zonele în care au fost construite, în sensul sporirii nivelului de umiditate atmosferică.

Sahara dispune de imense suprafețe nelocuite și nefolosite în alte scopuri, așa că ar permite, cu ușurință, înființarea celor mai mari parcuri solare și eoliene din lume. În plus, Sahara beneficiază de o poziție excelentă, pentru înființarea unor asemenea unități de producere a energiei verzi și se află aproape de Europa și Orientul Apropiat, zone ce au nevoi tot mai crescute de energie electrică.

Simulările computerizate arată că înființarea unor ferme solare și eoliene de mari dimensiuni, instalate pe suprafețe considerabile în deșert, ar putea determina dublarea cantității de precipitații, precizează unul dintre specialiștii implicați, Yan Li de la University of Illinois, care are calitatea de autor al studiului. Acest lucru ar determina, în timp, o sporire cu 20% a gradului de acoperire cu vegetație a solului saharian.

Pentru sporirea cantității de precipitații și îmbunătățirea climatului în Sahara ar fi nevoie, însă, ca 20% din suprafața acestui deșert să fie ocupată cu panouri solare și turbine eoliene. Trebuie precizat că parcurile eoliene de mari dimensiuni determină modificări ale modului în care circulă aerul cald, cu sporirea umidității atmosferice. La rândul lor, parcurile solare ce ocupă suprafețe însemnate exercită o influență similară, modificând cantitatea de radiație solară reflectată de către sol, cu efecte de sporire a nivelului anual de precipitații, în zonele în care au fost înființate.

Sursa: www.sciencealert.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Un proiect extrem de ambițios: readucerea ploilor în… deșertul Sahara. Cum va fi înfăptuit?

  1. Nu mai bine s-ar inunda anumite terenuri decat sa se chinuie asa?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii