Noutăți

Un asteroid din platină a trecut pe lângă Terra. Cum vor specialiștii să extragă metalul rar?

Descoperit la data de 25 octombrie 2011 de Pan-STARRS 1 la Haleakala, asteroidul cu numărul 436724, denumit 2011 UW158, măsoara 300 x 600 metri, este de forma unei nuci, cu o perioadă de rotație rapidă de 37 de minute, orbitând în jurul Soarelui o dată la 2.06 ani. Asteroidul a trecut la doar 1,528,200 mile (2,459,400 kilometri), sau 6,4 distanțe lunare, de Pământ, duminică, 19 iulie 2015.

Acesta a fost de șase ori mai departe decât orbita Lunii, astfel că nu s-a putut vedea cu ochiul liber și a fost greu de observat pentru majoritatea telescoapelor nespecializate. 

Asteroidul are un nucleu de aproximativ 100 milioane de tone cu un conținut ridicat de platină şi are o valoare economică incredibilă: 5,4 trilioane de dolari (peste 20 de trilioane de lei), o sumă greu de reprezentat în cifre și greu de imaginat! Ca să vă faceți o idee, valoarea lui este egală cu Produsul Intern Brut al României pe 30 de ani sau cu valoarea de piață a 2.000 de Case ale Poporului…

asteroid_2011_UW1568_14July2015_radar_720x126foto credit: Arecibo Observatory din Puerto Rico

“Acest corp ceresc a atras atenţia companiei Planetary Resources, specializată în exploatarea minieră a asteroizilor, deoarece 2011 UW-158 are un nucleu alcătuit din platină. Planetary Resources a lansat vineri într-o misiune de testare un vehicul spaţial conceput pentru a efectua foraje miniere pe asteroizi. Prototipul a fost lansat de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) într-o misiune de 90 de zile ce va consta în testarea programelor software şi a sistemelor de control prezente la bordul vehiculului”, ne spune Mediafax.

Așadar, chiar dacă pare surprinzător, deja există firme care au dezvoltat tehnologii de exploatare minieră spațială și care fac teste în spațiu. Probabil că nu va trece mult timp până când planetele din sistemul nostru solar și anumiți asteroizi vor avea pe suprafața lor utilaje de forare și exploatare minieră…

“Ceea ce face acest asteroid și mai neobișnuit este cantitatea mare de platină care se găsește în corpul acestui vizitator spațial. Poate va fi exploatat într-o zi, în viitor?” a declarat astronomul Bob Berman de la compania Slooh.

Compania Slooh asigură legătura dintre telescoapele astronomice şi internet, cu scopul de a realiza transmisiuni online în direct accesibile publicului larg. Ei au difuzat duminică, imagini în direct cu acest asteroid.

“Echipa noastră este în curs de realizare a unei tehnologii care va permite dezvoltarea unei economii înafara planetei, exploatarea resurselor din spațiu, lucru ce va schimba fundamental modul în care trăim pe Pământ.” a declarat Peter H. Diamandis, co-fondator și co-președinte al companiei Planetary Resources.

Compania Planetary Resources, specializată în exploatarea minieră a asteroizilor, a inclus 2011 UW-158 în clasa asteroizilor de “tip X”. Asteroizii de “tip X” sunt compuşi în principal din metal şi par a fi rămăşiţe ai unor asteroizi mai mari, care au realizat o separare completă a nucleului de scoarţa lor.

asteroid_2011_UW1568_14July2015_620x383foto credit: JPL Small-Body Database Browser/AN graphic Ade Ashford.

“Dimensiunea acestuia, forma, și rotația sa, sugerează că ceva mai mult decât gravitația ține acest obiect compact. Altfel asteroidul s-ar putea rupe din cauza rotirii foarte rapide”, a explicat Dr. Patrick Taylor, din cadrul departamentului Planetary Radar. O posibilitate este că asteroidul este mai degrabă un singur trup solid, decât mai multe roci mici ținute împreună datorită gravitației. Doar doi alți asteroizi atât de mari și rapizi au mai fost văzuți înainte. Ne așteptam ca ceva atât de mare să se fi sfărâmat în bucăți mai mici in coliziunile cu alți asteroizi din sistemul solar în toți acești ani. Este interesant faptul că ceva atât de mare și aparent solid este încă întreg.” a descris Dr. Taylor. El a adăugat că acest asteroid nu va face o mișcare similară (o trecere pe lângă Terra) până în anul 2108 și nu este considerat o potențială amenințare pentru Pământ.

“Aceste observații ne oferă indicii despre modul in care asteroizii s-au format și s-au schimbat în timp”, a adaugat dr. Edgard Rivera-Valentin, un membru al companiei Planetary Radar.

traducere și adaptare: Mădălina Corina Diaconu

surse: astronomynow.com, RT.com, mirror.co.uk


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Un asteroid din platină a trecut pe lângă Terra. Cum vor specialiștii să extragă metalul rar?

  1. Şi când va începe exploatarea, pretul la bursă al platinei se va tripla precum energia “verde”.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii