Noutăți

Un alt tip de fotosinteză – descoperit recent de către specialiști. Se bazează pe… radiația infraroșie!

Un tip de fotosinteză necunoscut până acum a fost descoperit de către specialiștii de la imperial College London. „Noul” tip de fotosinteză se bazează pe radiația din spectrul infraroșu (invizibilă pentru ochiul uman), în locul luminii roșii (specifice fotosintezei „obișnuite”).

Organismele la care a fost observată existența noului tip de fotosinteză sunt algele albastre-verzui (organisme procariote din încrengătura Cyanophyta) care se dezvoltă în zonele cu lumină slabă din Parcul Național Yellowstone (SUA) și de pe coasta australiană. Prof. B. Rutherford, de la Departamentul de științele vieții din cadrul Imperial College London, autor al studiului, afirmă: „noul tip de fotosinteză ne face să regândim ceea ce consideram anterior că este posibil”.

Multă vreme, s-a considerat că doar lumina roșie este necesară pentru fotosinteză – care după cum se știe reprezintă procesul prin care lumina solară este utilizată, de către organismele vegetale, pentru obținerea de nutrienți necesari dezvoltării, datorită pigmentului clorofilă ce absoarbe lumina (și prin care energia luminoasă e preschimbată în energie chimică). S-a demonstrat, prin recentul studiu, că mai există încă un pigment, numit clorofilă-f, implicat în realizarea fotosintezei, în condiții specifice de ambient (luminozitate redusă).

Pe lângă faptul că a fost descoperită capacitatea unor forme de viață vegetale de pe Terra de a realiza fotosinteza și în condiții de lumină slabă, noua constatare a oamenilor de știință oferă și o nouă pistă de cercetare pentru astrobiologie, pentru specialiștii care se află în căutarea vieții extraterestre – în primul rând pe corpurile cerești din sistemul nostru solar. 

Sursa: www.techtimes.com, www.earth.com, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii