Noutăți

Un al șaselea simț a fost detectat pe limbă. Este creat special pentru a “gusta” apa

Aristotel se întreba deseori retoric dacă „are apa o aromă sau este lipsită de gust?” Timp de milenii, oamenii de știință încearcă să afle dacă limba mamiferelor percepe în mod special apa. Acum, am putea avea în cele din urmă un răspuns, deoarece cercetătorii au găsit ceea ce pare a fi un al șaselea simț, manifestat în zona limbii, care a evoluat pentru a percepe tocmai apa.

“Limba poate detecta prin gust diferitele elemente cheie nutritive, cum ar fi sodiul, zaharul și aminoacizii”, spune cercetătorul principal Yuki Oka, de la Institutul de Tehnologie din California.

În anul 330 î.Hr., Aristotel declarat că apa nu are  nici un gust propriu și că este doar un instrument de amplificare a aromelor pe care le-am mâncat anterior. Însă lucrurile nu par a fi tocmai așa. Recent, cercetătorii au putut demonstra faptul că anumite anume părți ale creierului nostru răspund la consumul de apă. Acest lucru înseamnă că cel mai probabil apa are o aromă care poate fi detectată de creierul și de receptorii de pe limbă. Ce este neobișnuit, acești receptori de pe limbă par a fi creați special pentru a răspunde în mod specific la apa de băut.

Știam deja faptul că receptorii de pe limbă au răspuns la cele cinci gusturi de baza, dulce, acru, amar, sărat și umami, însă acest nou receptor căpătat în timp pare a fi o evoluție a organismului uman.

sursa: sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii