Noutăți

Transilvania se află pe PRIMUL LOC în topul celor mai frumoase regiuni din lume. Iată de ce: Galerie Foto

 •  
 •  
 •  

Râvnită din cele mai vechi timpuri pentru bogățiile ei, Transilvania se transformă destul de repede într-unul dintre cele mai căutate obiective turistice.

Frumusețea peisajelor este cu adevărat spectaculoasă. Peste toate, vestigiile istorice fac diferența față de multe alte zone ale planetei. Aici s-au descoperit cele mai vechi urme plantare din lume ale Omului de Neanderthal  și cele mai vechi rămășițe osoase din Europa ale lui Homo Sapiens. Tot aici, în peștera Coliboaia, avem cele mai vechi picturi rupestre din Europa, contemporane cu cele descoperite în Franța. Nu în ultimul rând, zecile de cetăți dacice și minele antice de aur de la Roșia Montană, Castelul lui Iancu de Hunedoara, apărătorul creștinătății, superbele mănăstiri ortodoxe și cetățile medievale întregesc spectacolul oferit de această minunată parte a României: Transilvania.

Tocmai de aceea, nu este o întâmplare și nici un capriciu să aflăm că cel mai important ghid de călătorii din Lume, Lonely Planet, plasează Transilvania pe poziția UNU în Top 10 cele mai atractive regiuni din lume care ar trebui vizitate în anul 2016.

Fotografiile de mai jos, deși nu pot să spună totul, spun foarte multe.

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

Redescoperă România:

transilvania 2

Sursa: http://www.expunere.com/transilvania-aleasa-pe-primul-loc-in-topul-celor-mai-frumoase-regiuni-din-lume.html

Transilvania 3

Foto: Alex Robcius – https://500px.com/photo/53914072/autumn-by-robciuc-alex

transilvania 4

Castelul lui Iancu de Hunedoara – Sursa: http://www.viitoaremireasa.ro/Locatii-nunta/nunti-castele-romania-3831/pagina-10.html

Manastirea Bârsana

Manastirea Barsana. Foto Adrian Petrișor – http://www.adrianpetrisor.ro/

Muntii Apuseni

Muntii Apuseni – Foto Sorin Onisor: http://www.sorinonisor.ro/

Transilvania 5

Foto Alex Robciuc – http://alexrobciuc.wix.com/photo

Transilvania 1

Foto: Catalin Ionita – https://www.facebook.com/PhotosByCatalinIonita/

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

15 Comments on Transilvania se află pe PRIMUL LOC în topul celor mai frumoase regiuni din lume. Iată de ce: Galerie Foto

 1. Catalin Ionita // 3 februarie 2016 at 13:05 // Răspunde

  Ultima fotografie aparține fotografului Catalin Ionita și a fost preluată de pe pagina de facebook, Catalin Ionita Photography, după ce a fost îndepărtat watermark ul fotigrafului. Poate fi admirata pe aceasta pagina la sectiunea Albume, Carpathian Landscapes….pentru cine nu crede sau pe pagina de Flickr a fitografului. Un pic de respect pentru munca fotografilor, va rog! Fotografia digitală înseamnă timp alocat editării, timp alocat descoperirii de locuri frumoase și bani mulți investiți în aparatură. De multe ori singură satisfacție a fotografului este faptul ca numele sau apare acolo undeva jos, scris cu litere mici. O zi minunată tuturor (inclusiv celui care a crop uit fitografia) 🙂

  • Multumesc ca m-ati informat. Nu am gasit pe net autorul si atunci am pus ca sursa siteul de pe care am luat-o. Corectez acum…

 2. Catalin Ionita // 3 februarie 2016 at 14:09 // Răspunde

  Mulțumesc frumos pentru promptitudine!

 3. Buna ziua! Nu stiu cum sa incep, ca sa nu supar pe nimeni, dar am impresia ca se bate prea multa moneda pe Transilvania.Vreau sa nu ma intelegeti gresit, imi iubesc tara foarte mult. Dar locuri, la fel de frumoase, sunt si in restul tarii: Moldova, Muntenia, Oltenia, Banat, etc. Cei ce fac drumetii prin tara stiu despre ce vorbesc. Nimeni nu spune sa nu facem reclama turistica provinciilor nationale, dar am vaga impresie ca se vrea iesirea in fata, intodeauna, a Transilvaniei. Este adevarat, Transilvania este vatra romanitatii noastre, dar parca ceva imi spune, ca cineva este interesat prea mult de Transilvania. Oare de ce, cele mai multe investitii se fac in aceasta provincie? De ce in aceeasi masura, nu se fac si in Moldova, Oltenia si in restul tarii? Mi se pare o discrepanta voit interesata. Oare de ce?

 4. carstea valeriu // 3 februarie 2016 at 21:56 // Răspunde

  Alex,despre investitii vreau sa scriu caci si in alte zone se acorda bugete pentru dezvoltate,dar se fura mai mult si tot ca tine,sa nu supar pe nimeni sunt si mai puturosi.Transilvania a avut o influenta occidentala.Pe scurt,studiaza istoria zonei.

  • Buna ziua! Draga Valeriu, sa stii ca sunt bine ancorat in istorie, mai ales in cea a Romaniei. Eu nu am vrut sa adaug detalii, in speranta ca poate voi gasi un raspuns documentat. Dar se pare ca nu stii ca exista si acum un plan de retrocedare a Transilvaniei, Ungariei. Mai documenteaza-te! De ce crezi ca se tot bate tam-tam pe asa-zisul Tinut Secuiesc? Exista planuri de ridicare a vietii socio-economice a Transilvaniei si apoi retrocedarea ei catre Ungaria.

  • Argumente slabe,raspunsul este însăsi clasamentul amintit in articol

 5. Nu Transilvania ci Ardeal.
  Acesta este numele tinutului. Romanii, din totdeauna, asa i-au spus. Maghiarii, evident, au preluat denumirea (Ardeal) de la getii pe care i-au gasit aici.

  Asadar… Ardeal.
  Care se traduce ‘loc deluros’ sau ‘loc inalt’. Denumirea este straveche iar noi trebuie sa o pastram.
  Sau, ca sa merg si mai departe, s-ar traduce ‘locul daruit de Dumnezeu’, inclusiv cu sensul de daruit omului/oamenilor.

  A nu se uita!
  Limba romana a conservat cel mai bine limba primordiala (adamica).

  • Imi pare rau, dar Ardeal vine din pelasgicul HAR.DEAL care inseamna “CASA DOMNULUI”. Cititi ” DACIA PREISTORICA, Biblia romanilor” a marelui istoric Nicolae Densusianu.

   • Draga Alex,
    Nu numai ca am citit ‘Dacia preistorica’,
    o recitesc si constat ca o pornire cumva irationala ma va impinge sa o recitesc si a treia, si a patra oara, si parca la nesfarsit, de parca ar trebui sa o invat pe de rost (cum dealtfel trebuie citita si invatata si Biblia).
    Dar asta nu inseamna ca abordarea mea nu este si critica pe alocuri si anume in partile care nu concorda cu celelalte informatii pe care eu le-am dobandit dea lungul timpului.

    Un mic exemplu:
    Densusianu considera ca insula lui Ahile ar fi insula Serpilor. Eroare. Grindul Letea a fost insula lui Ahile.
    De acord?
    Si mai sunt si altele.

    In ce priveste limba, prefer de o mie de ori viziunea doctorului Lucian Iosif Cuesdean, cu a sa teorie a morfemelor stem si, deasemenea prefer, genialitatea domnului Gabriel Gheoghe. Daca n-ai citit lucrarile domniilor lor, te implor s-o faci.

    Si inca ceva.
    De data asta citez:
    “daca raspunsul pe care l-ai primit este simplu, atunci Cel ce a raspuns este Dumnezeu”
    Albert Einstein

 6. Maneguț Paul Ștefan // 21 februarie 2016 at 12:03 // Răspunde

  aDacii Au fost urmaşii pelasgilor , ai celui mai vechi popor de cultură din Europa. Ca atare, au fost strănepoţii marelui zeu Ardalus, care pe atunci era al nostru, – cum al nostru, este după dreptate, şi astăzi Ardealul, botezat cu numele său. Marele zeu, domnea aici la noi, în munţii plini de aur şi de jale, ai Iancului. Numai mai târziu, şi-a strămutat reşedinţa pe Olymp şi de aici pe Capitol[iu].
  Plecând de la noi spre răsăritul mai cald şi mai dulce, pelasgii au pus temeiul culturii eline şi romane, iar pe bătrânul Ardalus, imediat l-au rebotezat Zeus şi Jupiter. Ei sunt deci părinţii culturii eline şi latine, protopărinţii culturii noastre române. Tustrele, având aceiaşi origine, în sufletele noastre vibrează cultura pelasgilor şi romanilor, ori în venele noastre, curge sângele marelui Ardalus, al lui Zeus și al lui Jupiter.

  În urma plecării pelasgilor şi mai târziu în urma căderii imperiului roman, noi am rămas părăsiţi şi nefericiţi pe veacuri înainte. |: Resbelul salvator : Nicolae Manegutiu (Manegut) 1916.DECI, ARDEAL VINE DE LA NUMELE ZEULUI ARDALUS, al pelasgilor – dacilor. ROMEI IA PUS BAZALE AENEAS ,eroul Troian ,trac la origine.lasati-o maiusor cu Romulus si Remus.

 7. Daniel Roxin, de ce nu dai linkul catre Lonely Planet??? https://www.lonelyplanet.com/best-in-travel/regions/1

 8. Iancu de Hunedoara adica Hunyadi Janos …..sau nu? Ardeal adica Erdely ……

  • Gresit: Hunyadi Janos, adica Iancu de Hunedoara, ca e roman (nul dintre cei 4 regi sau regenti cu origini romanesti care au condus Ungaria). Erdely, adica Ardeal, ca romanii au fost primii aici! E clar acum?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii