Noutăți

Trăim pe o planetă unică în Univers, cel puțin din punct de vedere mineralogic. Încă sunt peste 1.500 de minerale nedescoperite pe Terra

  •  
  •  
  •  

Diversitatea minerală a Pământului este unică și nu poate fi reprodusă nicăieri în cosmos. Potrivit Dr. Robert Hazen de la Carnegie Institution din Washington, planeta noastră are mai mult de 1.500 minerale nedescoperite. Mineralele sunt substanțe naturale cu formă proprie cristalizată, alcătuite din unul sau mai multe elemente chimice, care intră în componența rocilor și minereurilor. După conținutul lor ele se pot împărți în minerale metalifere și respectiv nemetalifere, iar cele metalifere se pot împărți la rândul lor în feroase și neferoase.

Dr. Hazen susține faptul că explozia diversităţii mineralelor de pe Pământ, de la douăsprezece tipuri existente la nașterea sistemului nostru solar până la aproape 5.000 de tipuri în prezent, s-a datorat în primul rând apariției și evoluției vieţii. Mai mult de 70% din mineralele cunoscute pot fi legate direct sau indirect de activitatea biologică. O mare parte din acest lucru se datorează creșterii fotosintezei bacteriene, care a crescut foarte mult concentrația de oxigen atmosferic în urmă cu aproximativ 2,4 miliarde de ani.

fefef

Echipa Dr. Hazen a prezis faptul că pe Pământ există astăzi peste 1.563 de minerale care așteaptă să fie descoperite. Pentru a ajunge la această cifră oamenii de știință au studiat legătura dintre evoluţia geologică și evoluția biologică, aplicând conceptele hazardului și cele necesare evoluției mineralelor.

În biologie această idee înseamnă că selecția naturală se produce din cauza unei mutaţii aleatorii în materialul genetic al unui organism viu care devine, în cazul în care conferă un avantaj de reproducere, o adaptare necesară. Cu alte cuvinte, diversitatea și distribuția mineralelor pe Pământ este unică și a evoluat odată cu viața pe această planetă.

Acest lucru înseamnă că, în ciuda factorilor de natură fizică, chimică sau biologică care condiţionează cea mai mare parte a diversității mineralelor de pe planeta noastră, mineralogia Pământului este unică în Univers”, a declarat Dr. Hazen.

sursa: sci-news.com

sursa: sciencedaily.com

tradeucere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

2 Comments on Trăim pe o planetă unică în Univers, cel puțin din punct de vedere mineralogic. Încă sunt peste 1.500 de minerale nedescoperite pe Terra

  1. cetățeanul tulburat // 11 iunie 2017 at 1:55 // Răspunde

    Atâta timp cât nu avem acces la laboratoare și informații ei elita pot să ne povestească orice…Eu unul nu cred că sunt atâtea metale pe Terra care urmează să fie descoperite…Mai degrabă cred că își pregătesc terenul pentru a importa anumite metale de pe alte planete ca apoi să ne spele ei creierul cât de inteligenți sunt…Când va apare aluminiul translucid pe planetă să știți că s-a făcut un business undeva în galaxie, noi nu avem tehnologia obținerii aluminiului transparent.

  2. O intrebare mai corecta;Ar putea exista aceste minerale in cantitati infime ,,dizolvate” in apa oceanelor sau in stare “,,vaporizata” in atmosfera?Ce sunt?Sunt aceleasi minerale si datorita starii in care se afla, au alte proprietati?Sau sunt altceva.Cum se orienteaza pasarile,de ce uneori esueaza balenele sau delfinii pe mal?O discutie cu cineva care sustinea ca pasarile si vietuitoarele acvatice vad niste,,sosele”,sosele pe care noi nu le vedem .. :))…si acestea s-ar datora unor minerale(metale spunea el…eh,cit poti discuta pina bei o bere!).In cazul pasarilor migratoare,un conducator arata puilor drumul,apoi,acestia se intorc singuri in acelasi loc,mai mult;pot prevedea daca in timpul calatoriei vor avea probleme cu vremea(mai bine decit meteorologii nostrii!).In timpul schimbarii vremii pasarile zboara la diferite altitudini,in caz de furtuna, nu mai zboara(drumul coboara pina la nivelul solului).La fel si balenele si delfinii;ajung pe plaje,ei pe acolo vad drumul,drum care din diferite motive s-a modificat!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii