Cunoaste lumea

Noutăți

Descoperire remarcabilă: un sistem solar foarte asemănător cu al nostru, la o distanță de 10,5 ani lumină!

  •  
  •  
  •  

Localizat în constelația Eridanus, sistemul Epsilon Eridani se află la 10,5 ani lumină de Planeta Albastră. Acesta este cel mai apropiat sistem solar constituit în jurul unei stele similare cu Soarele nostru în perioada „tinereții” sale. Sistemul solar Epsilon Eridani este cea mai apropiată locație cosmică pe care cercetătorii o au în vedere pentru a studia cum s-au format planetele sistemului nostru solar și, desigur, planeta care ne găzduiește. Descoperirea aparține celor de la NASA și a fost făcută mulțumită Observatorului Stratosferic pentru Astronomie în Infraroșu (SOFIA), dispozitiv (telescop) existent la bordul unei aeronave modificate special pentru cercetare, de tip Boeing 747SP.

c

Studii anterioare au arătat faptul că în jurul stelei Epsilon Eridani există un disc format din material rămas în urma procesului de formare a planetelor. Acest disc (sau inel) este format din bucăți de gheață și de rocă având diferite dimensiuni, din praf și diferite gaze. Ca exemple de astfel de discuri, pot fi numite Centura de Asteroizi din sistemul nostru solar sau Centura Kuiper, formată din sute de mii de elemente alcătuite din rocă sau gheață (obiecte trans-Neptuniene).

b

Măsurătorile efectuate cu privire la sistemul Epsilon Eridanus mai arată că o planetă care are aceeași masă cu Jupiter se rotește împrejurul stelei, la o distanță asemănătoare celei dintre Jupiter și Soare. Massimo Marengo, specialist al Universitații Iowa susține că descoperirea este extrem de importantă, deoarece Epsilon Eridani reprezintă un foarte potrivit model ce ne îngăduie să ne dăm seama de procesele prin care a trecut, pe parcursul evoluției sale, sistemul nostru solar.

a

Sistemul solar Epsilon Eridani, care este cunoscut de mai multă vreme, dar ale cărui similitudini cu sistemul nostru solar au fost remarcate abia recent, trece prin frământările pe care le-a experimentat și sistemul nostru solar la „tinerețea” sa, atunci când suprafața Lunii a fost modificată prin formarea unei mulțimi de cratere rezultate din impactul cu corpurile cerești de mici dimensiuni sau când o mare parte din suprafața Terrei a fost acoperită de oceane, fiind întrunite condițiile necesare vieții.

d

Determinarea structurii discului prezent în sistemul Epsilon Eridani a necesitat o muncă imensă, ce a durat ani de zile. De pildă, astronomii au trebuit să separe emisiile slabe provenite de la disc, de emisiile luminoase mult mai puternice provenite de la steaua Epsilon Eridani în jurul căreia orbitează toate celelalte corpuri cerești, precum și materia discului interior ori a celui exterior.

b

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa: www.dailymail.co.uk


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii