Noutăți

Toamna se pun murăturile… cu SARE din Ucraina. Sarea românească neiodată e marfă rară!

 •  
 •  
 •  

Pentru murături, românul nostru preferă sarea neiodată. Știe el de ce! Numai că un act normativ cu iz comunist, totalitarist, prevede „iodarea universală a sării de consum”. Acum răsare întrebarea: de unde știe statul că populația suferă de lipsă de iod? Ni s-a măsurat cumva tuturor nivelul de iod din organism?

Cum de am rezistat atâtea mii de ani (până în 2002) în spațiul carpato-danubian, fără să consumăm sare iodată? Cum de n-a pierit poporul român, de la lipsa milenară de iod? Alta e problema: cineva a vrut să ne facă un „bine” cu forța. S-a legiferat mergându-se pe principiul totalitarist și liberticid: lăsați că știm noi ce-i mai bine pentru voi. Aveți, n-aveți nevoie, luați iod de aici. Ce dacă surplusul v-ar putea dăuna?!

Potrivit ziarului „România liberă”, un reprezentant al societății naționale a sării a sugerat, într-un răspuns formulat în scris, ca românii care nu mai găsesc sare neiodată în magazinele alimentare să se adreseze în acest scop… farmaciilor și magazinelor cu profil naturist. Acolo, la farmacie, sarea neiodată se vinde la pungi nu mai grele de o jumătate de kilogram. Deocamdată sarea de bucătărie poate fi cumpărată fără rețetă. Nu pentru multă vreme!

Râdem,  glumim, dar spre astfel de vremuri ne-ndreptăm, dacă nu ne vom trezi odată din somnul acela despre care vorbește imnul național. Mâine, poimâine ne vom pomeni că statul – tătucul autoritar al tuturor – ne va amenda fiindcă nu ne-am pus căciulițele pe cap, după ce temperatura de-afară a scăzut trei zile la rând sub 10 grade sau fiindcă am omis să ne luăm  micul dejun, format obligatoriu din grișuleț cu lapte. Cu adaos de sare iodată, bineînțeles.

În mod normal, alimentația ar trebui să fie o chestiune de opțiune personală. Vrei sare iodată? Cumpără-ți, nene, pentru tine, dar nu obliga un întreg popor s-o consume! Până ce legea va fi îndreptată (să nădăjduim că nu cu ciocanul și nici cu secera sau, cel mai grav, cu amândouă deodată), prin magazinele patriei noastre are să se vândă, ca pâinea caldă, sarea neiodată adusă din Ucraina. Sau din Ungaria. Halal legislație. În „țara sării” am ajuns să facem bătături în tălpi tot căutând prin magazine sarea grunjoasă, neiodată, din producția autohtonă.

s

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursă informații: România liberă

Imagini: www.thecommentator.com, photo.sf.co.ua


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

5 Comments on Toamna se pun murăturile… cu SARE din Ucraina. Sarea românească neiodată e marfă rară!

 1. Noi cumparam bolovani de sare de la salina din Tg Ocna..Ii diluam ca sa se lase pamantul.Si prin evaporare , vara la soare sau iarna pe soba , obtinem sare alba si cu gust deosebit.
  Peste tot pe unde putem prin casa punem bolovani de sare fapt ce asigura partial, printre altele, un echilibru al gradului de umiditate din aer.
  Cat de multe se pot spune despre sare!

 2. Popescu Adrian // 17 noiembrie 2016 at 9:45 // Răspunde

  Noi luam de la Praid(Sovata), in saculeti de 5 KG si
  suntem foarte multumiti. Ne ajunge sa mergem
  1 data la 2-3 ani.

 3. O postare absurda cel putin ! Oameni impertinenti care nu fac altceva decat sa arunce cu noroi in asa numitele persoane ce conduc lumea …

  Va rog uitati-va pe google la ce ajuta iod ul inainte sa credeti toate prostiile ! In nu stiu ce tara (nu mai stiu exact si nu vreau sa spun prostii .. parca Cambodgia) lipsa iodului a dus peste 30% din populatia tarii la retard mintal !
  IODUL SPORESTE CONCENTRAREA ! SAREA NEIODATA NU SE RECOMANDA CONSUMULUI UMAN SCRIE PESTE TOT !

 4. Gheorghe fraierul // 17 noiembrie 2016 at 20:37 // Răspunde

  Deficitul de iod, in afara influentei nefaste asupra tiroidei, duce la debilism (retardul mental). Pai e foarte normal sa ni se impuna consumul de iod! Ne-am distrus industria construita cu atatea sacrificii umane si materiale! Petrolul din subsolul nostru l-am cadorisit Austriei. Si-l cumparam sub forma de combustibil produs in combinatele petrochimica construite tot de parintii nostri! Pamanturile agricole sunt deja 50% vandute pe dai boj altor neromani… Si-i laudati pe toti cei ne-au adus in aceasta situatie! Pai nu trebuie sa folositi doar in mancare sare iodata! Trebuie sa ni se dea iod in mod fortat, asa cum se indoapa gastele pantru a se obtine ficatul cel fin pentru renumitul fois gras!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii