Noutăți

Temperaturi de 6 ori mai mari decât pe Soare, atinse în cadrul unui experiment desfășurat în China

Oamenii de știință din întreaga lume au încercat de zeci de ani să recreeze puterea nemaiîntâlnită a Soarelui, aici pe Pământ. Acum, chinezii susțin că nu doar că au reușit să obțină temperaturi similare cu cele de pe Soare, ci și să le depășească de cel puțin 6 ori. În cadrul Experimentul Tokamak, chinezii au reușit să încălzească plasma internă a reactorului la 100 de milioane de grade Celsius (212 milioane de grade Fahrenheit). Aceasta este o temperatura de șase ori mai mare decât cea pe care o întâlnim pe Soare.

În interiorul stelelor, hidrogenul fuzionează în heliul, iar apoi se transformă în elemente mai grele. Procesul de fuziune eliberează cantități imense de energie, iar produsele secundare nu sunt radioactive. Pe Pământ, singura putere nucleară pe care o folosim este fisiunea, care necesită materiale radioactive și care implică riscuri majore. E ușor de înțeles, astfel, de ce există un interes major pentru fuziunea nucleară, doar că este extrem de dificil de realizat acest proces. Reactorul de tipul Tokamak este cel mai bun folosit până acum. Acesta încălzește hidrogenul la temperaturi uriașe, până devine plasmă. Apoi, câmpuri magnetice comprimă această plasmă, în camera toroidală a reactorului. În final, anumite molecule vor fuziona și vor elibera energie.

Până acum, toate reactoarele Tokamak au consumat mai multă putere decât au produs. Reactorul de la Hefei Institutes of Physical Science a fost pornit în 2006, pentru a face experimente cu fuziunea nucleară. În cel mai recent experiment, cercetătorii au combinat patru metode de încălzire pentru a ajunge la 100 de milioane de grade Celsius. Procesele de încălzire au dus la apariția fuziunii în reactor, însă rezultatul nu a fost unul în totalitate așa cum sperau cercetătorii. Deși au reușit să atingă temperaturi uimitoare, acestea au putut fi menținute timp de doar 10 secunde. Dar este un început promițător.

Echipa a folosit experimentul pentru a studia modul în care se comportă plasma la temperaturi atât de ridicate. Acest lucru ar putea contribui la îmbunătățirea viitoarelor proiecte ale reactorului. O echipă de la MIT se află în proces de construire a unui reactor tokamak care să poată genera energie la temperaturi similare, diferența fiind că cei de la MIT promit că temperaturile ridicate vor fi menținute pentru o perioadă mai mare de timp, lucru ce va genera noi studii și experimente.

sursa: https://www.extremetech.com/extreme/280684-chinese-fusion-reactor-gets-6-times-hotter-than-the-sun
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii