Cunoaste lumea

Noutăți

Tăblițele de la Sinaia, investigate de un expert criptolog militar. Ce a descoperit?

  •  
  •  
  •  

Subiect al unor mari controverse, Tăblițele de la Sinaia au stârnit imaginația multora…

Conform relatărilor orale, transmise peste timp, ele ar fi fost descoperite în secolul XIX, în timpul lucrărilor de construcție a castelului Peleș. Astfel, se spune că ar fi fost descoperite câteva sute de astfel de tăblițe din aur pe care guvernul le-ar fi oferit regelui Carol I. Acesta, înainte de a le folosi în interes propriu sau pentru finanțarea Războiului de Independență din 1877, ar fi dat ordin să se realizeze copii în plumb, care au fost păstrate inițial la Mănăstirea Sinaia. Apoi, o parte dintre copii au ajuns la Institutul de Arheologie Vasile Pârvan din București unde au zăcut neînregistrate până acum câțiva ani când cele 34 de tăblițe care au scăpat nefurate au fost trecute în evidențele institutului, la presiunea societății civile.

Considerate de mulți o arhivă a regilor geto-daci, de o importanță extraordinară, tăblițele au fost obiect de studiu și interpretare pentru mai mulți cercetători.

Unul dintre cei care au dedicat timp important descifrării secretelor acestor tăblițe din plumb este și colonelul (în rezervă) Eugen Nicolaescu, eminent matematician și expert criptolog, cu o îndelungată activitate în cadrul Centrului Național de Cifru și Transmisiuni Cifrate al României.

Cum în acest episod al emisiunii Adevăruri Tulburătoare îl am invitat chiar pe domnul Eugen Nicolaescu, vă invit să aflați ce anume a descoperit…

Vizionare cu folos!

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

Emisiunea Adevăruri Tulburătoare poate fi vizionată la Nașul Tv în fiecare vineri, de la ora 22:00 și în reluare, duminica, de la ora 11:00

Restul episoadelor pot fi vizionate aici: https://www.youtube.com/user/roxindaniel/videos


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

10 Comments on Tăblițele de la Sinaia, investigate de un expert criptolog militar. Ce a descoperit?

  1. Domnule Daniel Roxin , pentru tablitele ce s-ar afla la Man. Sinaia , va sugerez in calitate de ziarist sa va adresati official cu cerere scrisa la Patriarhul Daniel si Sf. Sinod si official ar trebui sa raspunda , .eu stiam ca Biserica este depozitarul adevaruluisi nu ar avea de ce sa ascunda aceasta.

  2. cristian c. n. // 1 mai 2016 at 20:33 // Răspunde

    In Dacia Antiqua a lui Mihai Gramatopol aparuta prin 1983.la paginile 94-95 aste descrisa o placuta din plumb.Aceasta se afla intro colectie particulara (Severeanu).Fireste ca autorul o declara ca fiind un fals,dar logica prin care incearca sa demonstreze asta este oarecum bizara.Merita analizat.Ciudat e ca cel ce a falsificat placuta a reprezentat un chip ce aduce cu masca de bronz de la Buridava,descoperita prin anii ‘970.E tare si povestea cu imparatul Iosif al II-lea,simpatizant al romanilor transilvaneni,care din cate se stie ii numise pe acestia nepoti ai Romei.

  3. am aflat acum ca ati procedat correct , dar ma ingrijoreaza raspunsul dat . uneori , atitudini de comunicare , au efecte nedorite asupra credinciosilor si … lasa unele indoieli privind relatia pastor si… pastoriti (OI)?

  4. Exprimarea retinut-amuzata a domnului colonel,m-a amuzat si pe mine un pic.Einstein,a gasit una,doua potcoave,apoi a incercat sa calculeze calul.N-a tinut!Atunci a inceput sa cujete;,,musai sa fie si alelalte doua si calul pe aici pe undeva!”Nu i-a ajuns timpul.Rumanul,cind gaseste o potcoava,o pupa si o arunca peste umar,sa-i aduca noroc…si de cele mai multe ori plezneste un babuin peste cap, s-apa si-o gasit norocu’!Si celelalte trei si calul sunt tot pe aici…pe undeva…intelepti sau norozi ,zeii nu mor.Doar au mai multe buletine de identitate pe nume diferite…

  5. la cele sugerate deasupra , va mai fac o sugestie : convingeti pe presedintele Academiei Romane , poate incearca el , official sa ceara Patriarhului Daniel SI Sf. Sinod , poate asa va merge . cred ca nu trebuie renuntat .

  6. Simona Ciani // 4 mai 2016 at 15:18 // Răspunde

    Daca s-au dovedit ca sunt falsuri…de ce ne imbatam cu apa rece?
    Nu-l vad capabil pe Carol I sa puna mana pe ceva ce nu-i apartine, sa topeasca aurul daca era ceva de valoare istorica.Documentele scrise gasite in multe alte situatii nu erau scrijelite pe placi de aur.Si cu „gasitul” asta, nu erau oameni de fata?…nu se anunta autoritatile?….sapau la fundatiile unui castel in sec 19 fara supraveghere tehnica?…sa fim seriosi!…acolo erau in permanenta supravegheate lucrarile de oameni cu expertiza care stiau sa citeasca planurile arhitectului si inginerilor care au proiectat acesta lucrare mareata.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii