Noutăți

Studiul care demonstrează faptul că organismele terestre ar putea supraviețui pe Marte

  •  
  •  
  •  

Formele de viață metanogene (bacterii) pot supraviețui în condiții simulate celei de pe planeta Marte. Descoperirea reprezintă un mic impuls pentru șansele dezvoltării vieții pe vecinul nostru. Se presupune orice formă de viață ar avea nevoie de anumite condiții pentru a supraviețui, condiții pe care doar planeta noastră le îndeplinește în prezent. Cu toate acestea, Rebecca Mickol, doctorant la Universitatea din Arkansas, a subliniat în cadrul conferinței anuale a Societății Americane de Microbiologie faptul că: “Presiunea scăzută de la suprafața planetei Marte (7 mbar) este o condiție optimă pentru dezvoltarea vieții; este într-adevăr la limitele inferioare pe care aceasta le-ar putea îndura, însă în timp cu siguranță viața poate evolua și se poate adapta într-un astfel de mediu. Nu trebuie să ne luăm după condițiile pe care le avem noi pe Terra și să credem că sunt un must have”.

Pentru a fi sigură pe ceea ce afirmă, Mickol a vrut să vadă dacă ar fi o problemă pentru organismele cu o singură celulă să se adapteze coondițiilor marțiene. A introdus bacterii într-o cameră specială cu o presiune de 7 milibari și o atmosferă controlată, compusă din 80% hidrogen și 20% dioxid de carbon. Toate cele 4 specii au supraviețuit, demonstrând că presiunile scăzute nu sunt un obstacol în dezvoltarea vieții, nici măcar în fața acelor specii care nu au avut timp de aclimatizare.

“Aceste organisme sunt candidați ideali pentru viața pe Marte. Toate speciile de metanogeni ne-au demonstrat că pot fi expuse la presiune scăzută”, a concis Mickol.

extra_large-1464364535-321-study-demonstrates-that-earth-organisms-could-survive-on-mars

Bacteriile metanogene sunt arheobacterii care utilizează hidrogen molecular eliberat prin fermentarea altor bacterii, protozoarelor și ciupercilor. Pot trăi în absența oxigenului, o condiție prezentă astăzi pe pământ numai în medii specifice, cum ar fi fundul mlaștiniilor sau adâncul pământului. Există peste 50 de specii cunoscute de bacterii metanogene pe Terra. Ce este extrem de interesant, în urmă cu vreo 3 ani, roverul celor de la NASA, Curiozity, a detectat metan pe Marte, iar posibilitatea ca acesta să provină de la bacteriile metanogene este una foarte mare, deși unii oameni de știință inclină spre a crede faptul că prezența acestui compus organic se datorează activităților vulcanice.

sursa: http://www.iflscience.com/space/earth-organisms-survive-mars-conditions/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Studiul care demonstrează faptul că organismele terestre ar putea supraviețui pe Marte

  1. Seamana mai degraba cu experimentul lui Oparin.Problema cu celelalte planete ar putea fi ,,problema apei distilate si deionizate”;orice introduci in ea moare instantaneu!Abia dupa citeva zile apar forme de viata microbiene…ups!…isi recapata memoria.Cartea vietii,sau,cel putin o fila din ea.Doar nu credeti ca viata a aparut si evolueaza cu ,,suturi in fund”.Despre ou s-a mai vorbit…cartea s-a scris si se scrie in continuare…inauntru.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii