AIM radionica curs online

Noutăți

Străvechii locuitori Pueblo înțelegeau geometria la un nivel extrem de avansat, însă nu aveau un sistem numeric sau o limbă scrisă. Cum au reușit?

O descoperire uimitoare a fost făcută în timpul studierii misteriosului Templu al Soarelui din Colorado, SUA , construit în jurul anului 1200 d.Hr de poporul străvechi pueblo. Arheologii au reușit să identifice pe construcție mai multe triunghiuri echilaterale, triunghiuri dreptunghice şi chiar un “dreptunghi de aur”, un dreptunghi ale cărui proporții sunt bazate pe secțiunea de aur.

Extraordinara construcție a fost cercetată de Dr. Sherry Towers, profesor în cadrul Universităţii de Stat din Arizona, care a petrecut mai mulţi ani studiind situl din Parcul Naţional Mesa Verde. Templul era cunoscut ca un important centru ceremonial pentru oamenii din regiune, inclusiv pentru observarea solstiţiului, însă modul exact în care arhitecții acelor timpuri au reușit să-l construiască așa nu este înțeles pe deplin. Potrivit dr. Towers, există o serie de forme geometrice, cum ar fi triunghiuri echilaterale, pătrate, triunghiuri cu unghiuri de 45 de grade şi triunghiuri pitagoreice, pe care, spre deosebire de egipteni şi greci, poporul Pueblo nu avea cum să le cunoască, acești oameni necunoscând vreo formă de scriere sau vreun sistem numeric. Cu toate acestea, ei au reuşit să realizeze structuri complexe cu măsuri având o eroare relativă de mai puţin de un procent, ceea ce oferă încă o dovadă că civilizaţiile antice erau mai avansate decât se credea.

“Aceasta este ceea ce mi se pare deosebit de surprinzător. Geniul arhitecţilor templului nu poate fi ignorat. Dacă cineva ar vrea să reconstruiască acest templu şi să obţină aceeaşi precizie folosind doar un băţ şi o coardă, este foarte puţin probabil să reuşească acest lucru în zilele noastre, mai ales că, să zicem, nici nu s-ar putea folosi de un sistem de scriere. Cum să realizeze o construcție atât de complexă în aceste condiții? Vrem să efectuăm studii aprofundate pentru a ne da seama, însă acestea o să dureze mai mulți ani”, a declarat Dr. Sherry Towers.

sursa: https://www.ancient-origins.net/news-history-archaeology/ancient-pueblo-peoples-practiced-advanced-geometry-without-known-written-021190

sursa: popular-archaeology.com/issue/winter-2017/article/asu-scientist-finds-advanced-geometry-no-secret-to-prehistoric-architects-in-us-southwest

traducere și adaptarE: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii