Noutăți

Situație fără precedent: Ungaria ar putea rămâne fără drept de vot în reuniunile Consiliului Uniunii Europene. Care este motivul?

  •  
  •  
  •  

Potrivit ActiveNews, Parlamentul European a adoptat, ieri, o rezoluție pentru punerea în aplicare a articolului 7 (al Tratatului privind Uniunea Europeană) în cazul Ungariei. Acest articol prevede suspendarea drepturilor de vot în Consiliul UE, putând fi pus în practică în circumstanțele în care la adresa guvernului de la Budapesta sunt formulate serioase acuzații legate de încălcarea legislației europene.

Trebuie specificat, în acest context, că propunerea comună de rezoluție – depusă de către Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa, grupul Verzilor și Stânga Unită Europeană – a fost formulată la scurtă vreme după decizia Ungariei de a aproba legea privind închiderea Universității Central Europene din Budapesta (sau „Universitatea lui Soros”).

Viktor Orban

Așa cum reiese din documentul cu pricina, situația actuală din Ungaria „reprezintă un risc evident privind încălcarea valorilor europene, care justifică lansarea procedurii pentru articolul 7”. Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne va elabora, după cum ne informează ActiveNews, un raport privind situația din Ungaria. Rezoluția arată că evoluțiile observate în Ungaria în ultimii ani reprezintă o „amenințare sistemică la adresa statului de drept, democrației și drepturilor fundamentale”.

Sursa specificată arată că Parlamentul European solicită guvernului ungar să suspende modificările care au fost aduse Legii învățământului superior, solicitând Comisiei Europene să „monitorizeze cu strictețe” întrebuințarea fondurilor UE de către guvernul de la Budapesta. În schimb, unul dintre membrii guvernului de la Budapesta (ministrul de externe) susține că la originea acțiunii îndreptate contra țării sale s-ar afla George Soros și rețeaua sa.

Lista presupuselor abateri de la legislația UE săvârșite de către guvernul Ungariei în ultimii ani include atacuri împotriva „organizațiilor societății civile și apărătorilor drepturilor omului, drepturilor solicitanților de azil, libertății de asociere, libertății de exprimare, pluralismului mass-media”.  Suspendarea drepturilor de vot ale Ungariei în cadrul Consiliului va intra în vigoare, în condițiile în care 4/5 dintre membrii Consiliului UE vor vota în favoarea adoptării sale.

Conform ActiveNews, articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene n-a mai fost invocat niciodată și prevede suspendarea drepturilor de vot ale unui stat membru în cadrul reuniunilor Consiliul Uniunii Europene. Va fi pusă Ungaria în această neplăcută situație, nemaintâlnită până acum?

a

Sursa: ActiveNews

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Situație fără precedent: Ungaria ar putea rămâne fără drept de vot în reuniunile Consiliului Uniunii Europene. Care este motivul?

  1. De ce nu mentionati in articol si principalul motiv pentru care se doreste suspendarea dreptului de vot al Ungariei. Refuzul de a primii refugiati !!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii