Noutăți

Siachen, cel mai înalt câmp de luptă din lume. La ce altitudini se poartă conflictul dintre India și Pakhistan și cât de mare este nebunia umană…

Ghețarul Siachen, situat în estul insulei Karakoram din Munții Himalaya, este al doilea cel mai lung ghețar din zonele nepolare ale lumii, întinzându-se pe 78 de km. Cea mai mare parte a ghețarului Siachen se încadrează în linia de control (LoC), un teritoriu împărțit de Pakistan și India. Din 1984, ambele țări au luptat intermitent pentru suveranitatea asupra acestei regiuni, motiv pentru care ghețarul Siachen este numit cel mai înalt câmp de luptă de pe pământ. După războiul indo-pakistanez din 1971, a fost semnat un acord între cele două țări care a devenit cunoscut sub numele de Acordul de la Shimla, însă în acesta nu a fost menționat clar și cine controlează ghețarul. Oficialii ONU au presupus că nu va exista o dispută între India și Pakistan pentru o regiune atât de rece și pustie încât nu au trecut-o în document. Ei bine, s-au înșelat.

La începutul anilor 1980, sub pretextul unor acțiuni civile de explorare a ghețarului, Pakistanul a trimis trupe în zonă. În 1984, observând acțiunile ascunse ale vecinului său, India a lansat o operațiune militară de succes și de atunci a păstrat controlul asupra întregului ghetar Siachen și a afluenților săi. Între 1984 și 1999 s-au produs dispute armate frecvente în zonă. Din cauza condițiilor dure, mai mulți soldați au murit în Siachen de frig. Atât India, cât și Pakistanul mențin prezența militară permanentă în regiune, la o înălțime de peste 6.000 de metri, și continuă să se șicaneze reciproc.

Până în 2003, atunci când a intrat în vigoare un nou pact, cele două părți au pierdut un număr de 2 000 de soldați în zonă, în principal din cauza furtunilor, avalanșelor și bolilor. Au stabilit 150 de posturi de control de-a lungul ghețarului, cu câte 3.000 de militari fiecare. Cifrele oficiale pentru menținerea acestor avanposturi se ridică la aproximativ 300 de milioane de dolari pentru India și, 200 de milioane pentru Pakistan.

Ghețarul Siachen se mândrește, de asemenea, cu cel mai înalt helipad din lume, construit de India la Punctul Sonam, la o altitudine de 6.400 m deasupra nivelului mării. În afară de prezența militară indiană și pakistaneză, regiunea geografică nu este populată. Cea mai apropiată așezare civilă este satul Warshi, la 20 km în aval de Punctul Sonam.

sursa: https://www.amusingplanet.com/2012/06/siachen-world-highest-battlefield.html

traducere și adaptare: Radu Ungurenu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Siachen, cel mai înalt câmp de luptă din lume. La ce altitudini se poartă conflictul dintre India și Pakhistan și cât de mare este nebunia umană…

  1. Din pacate, atitudinea multor oameni este ca vor sa aiba tot mai mult. Si atunci este nevoie de limite de care sa se loveasca. Pakistanul s-a format prin atitudinea razboinica a musulmanilor, pe care si-o pastreaza si in ziua de azi. India nu are alta varianta decat sa raspunda si bine face. Mai au un mic frecus si cu China, tot intr-o zona de mare altitudine si tot din acelasi motiv, chinezii construiesc drumuri la juma’ de milimetru de teritorii care nu sunt ale lor.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii