Noutăți

Sfârșitul Universului Nostru. Cum cred oamenii de știință că se va auto-distruge Universul

  •  
  •  
  •  

Când vine vorba de sfârșitul Universului, majoritatea astrofizicienilor cred că acesta va deveni treptat mai rece și va dispărea, cel mai devreme, peste 2,8 miliarde de ani. Potrivit calculelor, energia întunecată ar putea cauza ruperea treptată a Universului până când nu ar mai rămâne nimic din acesta. Nu este pentru prima dată când posibilitatea ruperii Universului a fost pusă în discuție, însă înțelegerea noastră vizavi de Univers este aceea ca 68% din energia lui este energie întunecată, o forță misterioasă care accelerează treptat expansiunea acestuia. Bazat pe aceste studii, cele mai populare ipoteze printre oamenii de știință despre cum se va sfârși Universul implică galaxii și stele îndepărtându-se treptat până când vor fi prea departe și reci pentru a mai interacționa unele cu altele.

“Big Freeze” sau “Marele îngheț cosmic” este doar o posibilitate a ceea ce s-ar putea întâmpla cu Universul nostru. Mai există posibilitatea ca energia întunecată să nu se comporte cum ne-am aștepta, iar în loc să cauzeze o expansiune continuă a Universului, să creeze o ruptură a acestuia. Scenariul denumit “Big Rip” sau “Marea Rupere” ar necesita un comportament al energiei întunecate care nu s-a putut demonstra, cel puțin pentru moment.

Pentru a înțelege mai bine ce ar însemna aceasta, o echipă de cercetători de la Universitatea Tehnică din Lisabona a studiat trei versiuni posibile: Marea Rupere, o versiune mai blandă a Marii Ruperi și Mica Rupere. Toate aceste opțiuni sunt similare, dar diferă modul în care acestea se desfășoară. Așa cum sugerează numele, Marea Rupere implică un Univers care se fracturează abrupt, în timp ce în celelalte două cazuri ruptura se întâmplă treptat. Studiind harta actuală a Universului, cercetătorii tind sa creadă că sfârșitul Universul va fi creat de o Mică Rupere, o auto-distrugere treptată.

“Am reușit în ultimii ani să înțelegem mult mai bine energia întunecată și să putem facem mai multe scenarii cu privire la ceea ce se va întâmpla cu Universul nostru. Cel mai plauzibil scenariu este cel al unei rupturi treptate. Desigur aceasta nu se va întâmpla în timpul vieții noastre și nici în timpul urmașilor, urmașilor noștri”, a declarat Robert Scherrer de la Universitatea Vanderbilt, unul dintre oamenii de știință implicați in acest studiu, pentru New Scientist.

sursa: https://www.sciencealert.com/the-universe-might-rip-itself-apart-until-there-s-nothing-left-new-study-suggests

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Sfârșitul Universului Nostru. Cum cred oamenii de știință că se va auto-distruge Universul

  1. vai de capul lor oameni de stiinta!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii