Noutăți

Satelitul Lisa, trimis în spațiu de europeni pentru a demonstra una dintre teoriile lui Albert Einstein

Europenii de la ESA, Agenția Spațială Europeană, au lansat joi cu succes satelitul Lisa, ce va avea ca principal scop detectarea undelor gravitaționale. Conceptul a fost propus încă din 1916 de fizicianul Albert Einstein în baza teoriei relativității generale. Potrivit BBC, în 2014, o echipă de astronomi din cadrul Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics au susținut că au detectat undele gravitaționale asociate inflației cosmice ca modele distincte în radiația cosmică de fond, însă descoperirea nu a fost confirmată ulterior.

Dacă s-ar detecta aceste unde gravitaționale, am putea înțelege mult mai bine teoria generală a relativității enunțată de Albert Einstein. Aceasta unifică teoria relativității restrânse cu legea gravitației universale a lui Newton și descrie gravitația ca o proprietate a geometriei spațiului și timpului (spațiu-timp). În particular, curbura spațiu-timp este legată direct de masa-energia și impulsul materiei, respectiv a radiației. Relația fundamentală a teoriei relativității generale este dată de ecuațiile de câmp ale lui Einstein, un sistem de ecuații cu derivate parțiale.

lisa2

Confirmarea faptului că undele gravitaționale se propagă prin spațiu aproape nestingherite ar duce automat la noi metode de studiere a Universului.

Circa 10 ani au lucrat europenii pentru a realiza satelitul lansat acum din Guyana franceză. Acesta conține și unul dintre cele mai sensibile instrumente trimise până acum în spațiu, un detector ce plutește într-un câmp magnetic și care își menține distanța de 38 de cm față de cei doi pereți din aur și platină.

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu

sursa: bbc.com

sursa: esa.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

3 Comments on Satelitul Lisa, trimis în spațiu de europeni pentru a demonstra una dintre teoriile lui Albert Einstein

 1. Noua Ordine Mondiala versus Meritocratie !
  Meritocratia inseamna democratie participativa, directa si guvern format din specialisti de inalta moralitate si adevarati patrioti, selectati prin teste si concursuri si apoi votati de catre popor !!!
  https://www.youtube.com/watch?v=KWvvDaQYD1I FARA PARTIDE SI FARA POLITICIENI !!!
  INFORMEAZA-TE !!!
  Site oficial: http://www.meritocratia.ro
  Youtube oficial: http://www.youtube.com/user/meritocratiaromania/videos
  Pagina de facebook oficiala: http://www.facebook.com/Meritocratia.ro/

  !!! Poti alege sa nu iti pese de realitate dar nu poti fugi de consecintele ei !!!
  Inainte de a comenta aiurea citeste >> Meritocratia si Meritocratismul si Constitutia Meritocrata.
  “Cea mai mare pedeapsa pentru cei neinteresati de politica este aceea ca vor fi inevitabil condusi de cei foarte interesati de politica” -Arnold J.Toynbee, istoric englez

 2. Gravitatia terestra, in sfirsit o veste util interesanta, unde este mult de zis si putine elemente noi de demonstrat.

 3. de ce anonimus si nu ion gheorghe costel pavel?ti-e rusine frica? sau esti un politician?!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii