Noutăți

Sanctuarul pierdut al zeiței Artemis a fost găsit, în sfârșit, în Grecia, după mai mult de un veac de căutări!

Din cauza unei erori a unui text din vechime, grecii au căutat, decenii la rând, încă din secolul XIX, un legendar templu al zeiței Artemis. Spre uimirea multora dintre mai vechii căutători, misteriosul templu a fost găsit în Amarynthos, într-o așezare situată în Eubeea (Evia) – cea de-a doua insulă grecească, din punct de vedere al mărimii. Echipa de cercetare arheologică, din a cărei conducere face parte prof. Karl Reber de la Universitatea din Lausanne, a reușit, în urma descifrării inscripțiilor găsite la fața locului, să își dea seama că, în sfârșit, a găsit templul închinat zeiței Artemis la care se face referire în anticele scrieri.

La temeliile fostului templu au fost găsite monezi și țigle inscripționate cu textul „Artemis”. În străvechile inscripții erau frecvente referirile la Leto, ce era mama zeiței Artemis în mitologia popoarelor antice din Europa meridională, precum și referirile la Apollo, fratele zeiței. Astăzi mai există, din vechiul templu, doar unele porțiuni din clădirile care îl compuneau. Aceste structuri au fost construite într-un interval cuprins între secolele VI-II î.e.n. Pot fi observate, la fața locului, fundațiile ce s-au aflat sub pământ, rămășițele monumentelor, precum și cele ale unei fântâni.

Urme sanctuar

În urma unei erori, templul a fost căutat, vreme de mai mult de un secol, într-o zonă greșită, la aproximativ o milă de orașul de coastă Eretria, acolo unde au fost efectuate, în trecut, numeroase săpături. În realitate, templul se află la o distanță de șapte mile de locul în care a fost căutat anterior.

Sit arheologic

Strabon

Strabon

Săpăturile din  locul corect au fost inițiate cu câțiva ani în urmă, dar abia acum au ieșit la iveală urmele impunătorului templu de odinioară . Existența acestui templu a fost menționată, pentru prima oară, în cea de-a zecea carte a istoricului și geografului Strabon, care a trăit în perioada de tranziție de la Republica Romană către Imperiul Roman, viața sa încheindu-se în prima parte a secolului I e.n.

Potrivit unor documente străvechi, acest sanctuar a fost unul dintre cele mai importante din Evia. Începând cu secolul al XIX-lea, arheologii au încercat să localizeze templul, dar acest lucru nu a fost posibil, în ciuda numeroaselor presupuneri, din cauza unor indicații eronate.Artemis statuieLa greci, la traci și la alte neamuri antice, Artemis era cunoscută ca zeița vânătorii și castității, numărându-se printre cele mai venerate zeițe din panteon. Fiică a lui Zeus și a zeiței Leto, Artemis s-a născut, spune legenda, pe insula Ortygia sau Delos. Ea era, deseori, menționată ca protectoare a Naturii, însă și ca zeiță a vânătorii. Printre cele mai cunoscute simboluri ale zeiței Artemis sunt incluse un arc și o săgeată, un ulcior de apă, o pereche de sulițe de vânătoare.

Sapaturi

Artemis

Sit arheologic 2

Surse: interestingengineering.com, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii