Noutăți

Salina Turda elogiată de postul de televiziune CNN

 •  
 •  
 •  

Săptămâna aceasta postul de televiziune CNN prezenta telespectactorilor săi o emisiune despre Salina Turda, cu titlul “Imagini uluitoare dintr-un parc subteran din Transilvania”.

Postul american a trecut în revistă vechimea și importanța salinei precum și faptul că acest loc a devenit muzeu și loc de agrement din anul 1992. O invitație la a descoperi comorile României.

Emisiunea a prezentat parcul subteran, notând existența unui amfiteatru de 80 de locuri, a unui teren de mini golf și bowling, precum și săli de agrement, tratament și alte facilități destinate celor cu probleme de respirație.

Veche de 2000 de ani, salina a fost închisă în 1932, servind ca refugiu în timpul celui de-al doilea război mondial, după care aici se depozita brânza producătorilor din zonă.

160122181723-transylvania-subterranean-theme-park-2-super-169
Salina Turda se găsește în zona Durgău-Valea Sărată din Turda și este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010.

160125110436-transylvania-subterranean-theme-park-4-super-169
Zăcămintele de sare din Transilvania (exploatate sistematic în cursul vremii la Ocna Dejului, Cojocna, Turda, Ocna Mureș, Ocna Sibiului și Praid) s-au format cu 13,5 milioane de ani în urmă, într-o mare cu adâncime redusă și sub un climat tropical, foarte cald. Stratul de sare se întinde pretutindeni în subsolul Transilvaniei, având o grosime de circa 400 m. Straturile groase de sedimente depuse ulterior deasupra celui de sare au apăsat cu o greutate imensă stratul maleabil (plastic) de sare, care a căutat zone mai slabe ale scoarței terestre la marginea Transilvaniei, unde s-a ridicat sub forma unor ciuperci cu înălțimi de peste 1.000 m, ajungând de multe ori chiar până la suprafața pământului (cazul localităților cu vechi exploatări de sare menționate mai sus). La Turda ciuperca de sare are o înălțime de circa 1.200 m (cercetată prin foraje relativ recente). (wikipedia)

160122175101-transylvania-subterranean-theme-park-1-super-169

160125105732-transylvania-subterranean-theme-park-3-super-169

traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

sursa: CNN, foto: CNN


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

3 Comments on Salina Turda elogiată de postul de televiziune CNN

 1. Da într-adevăr e o bijuterie,am vizitato de persoana și pot confirma.

 2. Afirmatie:
  Noe s-a oprit cu Arca in Ardeal.

  Argument logic:
  Tu daca-ai fi Dumnezeu, nu i-ai fi oprit Arca, bietului Noe, in tara cea mai bogata de pe pamant, raportat la suprafata, daca tot vrei sa restartezi umanitatea in conditii bune?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii