Noutăți

Sail Rock – realizată de mâna omului sau un rezultat al eroziunii?

  •  
  •  
  •  

Sail Rock, sau Parus Rock este un monolit de gresie natural de epoca Cretacic târziu situată pe malul Mării Negre, în Krasnodar Krai, Rusia. Seamănă cu conturul pânzei unei nave, de unde și numele său.

Monolitul se află la 17 km la sud-est de Gelendzhik, lângă satul Praskoveyevka (care este la aproximativ 500 m de coastă) și ferma Dzhankhot (aproximativ de două ori distanța față de coastă).

Sail Rock are o pantă verticală pură care se confruntă cu țărmul mării, izolată de masa stâncii de bază de forțele geologice. Este mai mult de trei sferturi dezvăluită de maree și se află perpendicular pe coastă.

Ceea ce este remarcabil la acest reper sunt proporțiile sale. În timp ce faleza are puțin mai mult de un metru grosime, înălțimea sa este de aproximativ 25 m și lungimea sa este de aproximativ 20.

Astfel, forma falezei este descrisă ca asemănătoare cu conturul unei pânze patrulatere.

O deschidere de origine neclară se află în velă, la aproximativ 2,5 metri deasupra solului. Mulți ghizi afirmă că roca a fost o construcție de apărare împotriva artileriei montane în timpul războiului caucazian.

Cu toate acestea, această versiune a originii deschiderii este sub o anumită îndoială. În 1903, S. Vasyukov, care investiga coasta Mării Negre, a scris după inspecția stâncii că a fost „[..] lovită de o navă care a lansat 4 proiectile, dar zidul a rămas ferm, deși urmele sunt vizibile, dar nicăieri nu au spart stânca […] “.

Apariția acestei formațiuni unice se explică prin lovirea mării pe uscat (eroziune), precum și prin diferitele puncte forte ale rocilor sale constitutive.

Statutul Sail Rock ca monument natural a fost declarat 24 noiembrie 1971 de către administrația Gelendzhik. Protecția stâncii a fost încredințată consiliului rural Divnomorskiy.

Plaja din jur și împrejurimile sale sunt un loc de agrement și recreere în aer liber, inclusiv stațiuni de sănătate din apropiere. Președintele Putin are o proprietate mare la aproximativ 1,5 mile în jos de coastă.

Foto domeniu public wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii