Noutăți

Sagrada Familia va deveni cea mai înaltă catedrală din lume

  •  
  •  
  •  

În anul 1883, genialul arhitect catalan Antoni Gaudi a început lucrările la Sagrada Familia, catedrala din Barcelona care va deveni în 2026, prin construirea turnului central, cea mai înaltă biserică din lume, cu o înălțime de 170 de metri, surclasând catedrala germană din Ulm, care deține momentan acest record cu 161,53 metri.

Gaudi a fost ulterior propus pentru sanctificare, eveniment unic în istoria artei (nici măcar Michelangelo sau Leonardo da Vinci nu au fost propuși).

Sagrada_Familia_01

În 1926, anul când arhitectul de 74 de ani a fost lovit de un tramvai și a ajuns la un spital pentru săraci unde a și murit, doar în jur de un sfert din lucrările la catedrală era terminat. Modul în care acest proiect, care este mai înalt decât bazilica Sf Petru din Roma, urma sa fie dus la capăt a stârnit numeroase controverse în ceea ce privește integritatea operei de artă.

sagrada 1

Suporterii planurilor actuale susțin că Gaudi spera ca biserica să fie terminata și funcțională. Criticii susțin că, atâta timp cât planurile de construcție ale catedralei au fost arse în Războiul Civil spaniol, lucrările curente distrug integritatea unei comori artistice. Lucrările sunt finanțate din banii publici  (25 milioane de euro sunt cheltuiți anual în proiect), ceea ce ridică probleme legate de dreptul publicului de a se implica în actul artistic.

Ca o curiozitate, proiectele pentru noul World Trade Center din New York au fost influențate de planurile lui Gaudi pentru un zgârie-nori pe care voia să-l construiască în metropola americană.

Ancuța Motoianu

sagrada 3

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Sagrada Familia va deveni cea mai înaltă catedrală din lume

  1. daca noi cautam sagrada familia 1882 / imagini . gasim fotografii care atesta ca aceasta catedrala a fost inceputa in 1882 si nu in 1883 .

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii