Cunoaste lumea

Noutăți

Românul care a sculptat capul celebrei statui din Rio de Janeiro. DOVEZILE…

 •  
 •  
 •  

Cristo Redentor (Cristos Mântuitorul), monument reprezentativ pentru Art Deco, are o înălțime de 30 metri, împreună cu soclul 38 de metri, lățimea la nivelul brațelor 28 metri și o greutate de 1.145 de tone.

7322532GGÎn lucrarea sa enciclopedică „Brasil e Romenia, Pontes Culturais” – Ed. Thesaurus – 2010, prof. Atico Vilas, în secţiunea „Sculptura română în Brazilia”, referindu-se la sculptorul Gheorghe Leonida, menţionează: „Cel ce vine în zilele noastre la Rio de Janeiro, pe cale terestră, maritimă sau aeriană, zăreşte imediat minunatul monument dedicat lui Isus Hristos. A devenit simbolul acestui oraş. Însă, puţini ştiu, chipul acelei gigantice sculpturi a fost opera unui român. Pe când studiam la Rio de Janeiro, în decada 1950, animatoarea culturală, d-na Vana Duchiade, patroana Librăriei Leonardo da Vinci, ne informase că un artist român fusese responsabil pentru sculptura capului Mântuitorului Hristos. De atunci, am notat această informaţie cu intenţia ca la prima oportunitate să aprofundăm cercetarea. În ziua de 15 iulie 2000, când eram la Bucureşti, profesor la Universitatea Internaţională, am contactat telefonic pe dl. Lazăr Zamfirescu, fiul ministrului român la Legaţia de Rio de Janeiro în perioada interbelică, rudă îndepărtată a sculptorului Gheorghe Leonida şi a surorii sale Elisa Leonida, prima femeie inginer din lume, care mi-a confirmat că, într-adevăr, artistul Gheorghe Leonida a lucrat la atelierul artistului Landowsky, când acesta l-a angajat să realizeze capul menţionatului monument”.

cristo-redentor6

iisus din brazilia 3

Precizarea făcută de prof. Atico da Mota în prestigioasa lucrare, „Brasil e Romenia Pontes Culturais”, cu privire la sculptorul Gheorghe Leonida, elimină o omisiune de neînţeles şi aduce la cunoştinţa milioanelor de vizitatori ai Monumentului un adevăr care constituie o mândrie pentru spiritualitatea românească. (certitudinea.ro)

627x0foto: Gheorghe Leonida

Gheorghe Leonida s-a născut la Galați, în 1892. Provenind dintr-o familie influentă din clasa de mijloc, el a fost penultimul dintre cei 11 copii. Printre frații lui a fost si o pionieră a ingineriei feminine, Elisa Leonida Zamfirescu și, de asemenea, inginerul Dimitrie Leonida. Când tatăl său, un ofițer de carieră, a fost nevoit să părăsească orașul Galați, Gheorghe l-a urmat la București, unde a absolvit liceul apoi a continuat studiile la departamentul de sculptură a Conservatorului de Arte Frumoase. A debutat în 1915, la un salon național. După ce a luptat în Primul Război Mondial, Gheorghe Leonida și-a continuat studiile de artă în Italia, timp de trei ani. În decursul activității sale a primit premii la Roma (pentru lucrarea Reveil) și Paris (pentru lucrarea Le Diable).

construcao-do-cristo-redentor-1
În 1925 s-a mutat la Paris, unde Paul Landowski tocmai primise contractul pentru realizarea statuii gigantice Cristos Mântuitorul din Rio de Janeiro. Gheorghe Leonida a fost angajat de către Landowski să sculpteze capul statuii. Lucrarea a început în 1926 și a fost finalizată în 1931. Statuia a devenit in timp un adevarat simbol al Americii Latine. Cu o inaltime totala de 38 de metri (numai capul are 3,75 metri) si o greutate de 1.145 de tone, Cristo Redentor este considerata una dintre minunile lumii moderne.

iisus brazilia 2

Întors în România, Gheorghe Leonida a continuat să sculpteze. A murit în primăvara anului 1942, căzând de pe acoperișul casei familiei sale din București, în timp ce culegea flori de tei.

Regimul comunist i-a minimalizat opera, din cauza faptului că Leonida a sculptat mai multe busturi ale membrilor Casei Regale, astfel că faimoasa sa contribuție din Rio, a rămas uitată. Lucrările lui Gheorghe Leonida se află azi la Castelul Bran și la Muzeul Național de Artă din București.

Cristo-Redentor-Rio-De-Janeiro-Brazil-Panorama
Cristo Redentor
(Cristos Mântuitorul) este amplasat pe muntele Corcovado (700 m), în pădurea Tijuca din Rio de Janeiro. Construcția a fost planificată cu ocazia aniversării a 100 de ani de la declararea independenței Braziliei. Schițele proiectului au fost întocmite de inginerul Heitor Silva Costa. Din motive financiare, numai după zece ani a început construcția statuii.

Cu sprijinul Franței și Vaticanului s-a reușit realizarea proiectului și sfințirea statuii la data de 12 octombrie 1931. În soclu se află o capelă unde pot intra 150 de persoane.

Paul_Landowski_1932foto: Paul Landowski

Devenind celebru în Franța ca portretist, sculptorul român Gheorghe Leonida a fost inclus de către Paul Landowski în echipa care a început să lucreze la statuia gigantică de la Rio de Janeiro în 1922, fiind însărcinat să realizeze capul statuii Mântuitorului. Materialul de construcție este compus din beton armat, acoperit cu un strat de mozaic. Monumentul este folosit de biserica catolică la diferite aniversări ca loc de pelerinaj. În orașul bolivian Cochabamba a fost amplasat un monument asemănător, care depășește cu 8 m înălțimea monumentului brazilian. În prezent există în Brazilia și Portugalia mai multe copii ale statuii.

surse: Adevarul, Wikipedia, Romanian Global News, Clipa USA


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

3 Comments on Românul care a sculptat capul celebrei statui din Rio de Janeiro. DOVEZILE…

 1. Constructia m-a fascinat,iar sculptorul roman Dl.Leonida mi-a intarit credinta de-a fi mandru ca sunt roman!

 2. sarbu tanase // 30 iunie 2015 at 19:32 // Răspunde

  Deplină recunoștință creștinului român Gh.Leonida!

 3. Sincer,nu am stiut lucrul acesta dar iata inca o dovada a harului romanilor si a faptului ca suntem peste tot in lume si vom fi mereu.sper din toata inima ca Romania sa lupte cu toate fortele sale pentru asi recapata locul pe care il in istoria civilizatiilor.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii