Cunoaste lumea

Noutăți

Rege al Ungariei: Românii, cei mai viteji dintre creștini

 •  
 •  
 •  

În decembrie anul trecut mă întorceam de la Vatican aducând cu mine copia unui manuscris deosebit de important pentru înțelegerea istoriei României. Lucrarea, intitulată De Bello Gothorum, este scrisă în timpul vieții lui Vlad Voievod Drăculea de către un trimis al Papei. Cei doi s-au întâlnit și Nicollo De Modrussa – trimisul papei – a lăsat o descriere a marelui voievod.

M-a frapat evidenta rea intenție a celui care dorea, probabil, să dovedească “trădarea” lui Vlad. Cu toate acestea, Nicollo de Modrusa nu se sfiește să recunoască și chiar să laude curajul lui Vlad Draculea:

“Acolo Vlahul, bizuindu-se pe natura locului, a strâns douăzeci și cinci de mii care l-au urmat de bună voie. Căci, fiind chemați soldații și fiind prezentată în fața ochilor situația lucrurilor, cu ușurință i-a convins ca, fiind împărțite trupele dușmanilor, să invadeze taberele și fie luptând cu forță să moară cu laude și glorie fie, dacă soarta i-ar favoriza pe captivi, să se răzbune prin exemple nemaiauzite. Și astfel, folosind câțiva comandanți turci pe care i-a prins luptând lipsiți de precauții spre seară, la prima strajă din noapte, cu o parte din trupe fiind forțată întăritura castrului turcului, pătrunzând și străbătând toată noaptea peste toate asemenea unui fulger, i-a ucis.”

manuscris vatican
(NOTA MEA – Daniel Roxin: Este important de menționat că fragmentul de mai sus, oferit de istoricul Vasile Lupașc, este tradus și publicat în premieră pe siteul nostru…)

Din studiul documentelor antice și medievale devine evident ca românii au fost, de multe ori, priviți ca cei mai aprigi luptători ai creștinătății.

Iată un alt exemplu venit tot de la un rege aflat de multe ori in conflict deschis atat cu Țara Românească, cât și cu Moldova:

matei Corvin 1

La 29 ianuarie 1476, Matei Corvin, rege al Ungariei, în timpul asediului asupra cetății Sabac, îi scrie regelui Poloniei, subliniind ceea ce pare a fi o informație general acceptată în Evul Mediu… Astfel, Matei Corvin îi spune regelui Poloniei că se poate baza pe 2.000 de români din Transilvania “lăudați mai mult decat oricare în lupta contra turcilor”, pe 20 000 de pedestrasi  din parte lui Ștefan cel Mare si pe 38 000 de oșteni din Valahia “care au stat totdeauna și stau și acum la hotarele turcilor și sunt acum 100 de ani de când turcii se bat cu acea țară si până acum nu i-au stricat deloc și numai Dunărea îi desparte.”

Vasile Lupașc, istoric
http://www.legend-of-vlad.ro/

P.S. Vom căuta, prin articole publicate săptămânal, să aducem alte asemenea exemple despre acțiunile demne de laudă ale dacilor / românilor în decursul istoriei. Sperăm, astfel, că ne vom aminti împreună rolul și responsabilitatea noastră istorică pe bătrânul continent.

Roman despre viața și faptele lui Vlad Țepeș:

rastignit 2

Cartea este disponibilă aici: http://dacia-art.ro/products-page/carti/


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

3 Comments on Rege al Ungariei: Românii, cei mai viteji dintre creștini

 1. Iubirea de ţară a înaintaşilor nu s-a stins în noi.
  Este un sentiment ce nu poate fi stârpit de către demontatorii de mituri.
  Iubirea de ţară ne îndreaptă şira spinării.
  Ne face să gândim mai clar.
  Să acţionăm corect în spiritul apărării memoriei celor ce s-au jetrfit pentru ca noi să ne continuăm existenţa pe aceleaşi meleaguri, unde strămoşii noştri neolitici făureau cea mai fascinantă cultură din Europa.
  Iubirea de ţară caracterizează orice om normal.
  Cine îţi ridiculizează strămoşii viteji, înseamnă că te vrea laş, adică nenormal.
  Cine râde de tine pentru că-ţi iubeşti Ţara este duşmanul tău.

 2. Cuvinte adevarate,de luat aminte si de invatatura.In cei o jumatate de secol de viata pe care ii am,din cultivarea mea precara,din plimbarile mele prin tara si informarile mele,am concluzionat ca suntem un popor primordial in Europa si in lume,avem in sangele nostru de la strabunii ancestrali vitejie,curaj,dreptate,omenie,inteligenta,s.a.m.d.,fapte de care dusmsnii nostrii trecuti si prezenti se tem,si de aceea impreuna cu tradatorii de neam si tara si cu frica si lasitatea noastra inoculata de ei prin mass media,politiceni si biserica ne-au adus in situatia actuala.Nu mai dureaza mult si mamaliga va exploda din nou.De luat aminte vorbele marelui nostru Domnitor Mihai Viteazul:De azi inainte ma liberez in fata lui Dumnezeu si a voastra de orice indatoriri si inchinaciuni ,si tot asa voi libera pe acei supusi ai mei care ma vor urma. O viata avem Romani si-o cinste.Desteptati-va c-am DORMIT DESTUL…

 3. Alex Verenciuc // 14 septembrie 2015 at 10:12 // Răspunde

  Adevarul istoric nu trebue neglijat.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii