Cunoaste lumea

Noutăți

Organizaţii secrete care au schimbat istoria

  •  
  •  
  •  

Din categoria societăţilor secrete care au iniţiat mişcări sociale şi au contribuit la obţinerea independenţei unor state fac parte mai multe organizaţii europene. Este vorba, de pildă, despre „Carbonari”.

Astfel, se consemnează că, după înlăturarea lui Napoleon Bonaparte, puterile europene învingătoare au fărâmiţat Italia – Austria a luat nordul, iar restul s-a divizat în mici state.

Reunificarea ţării se datorează societăţii secrete „Carbonari”, ale cărei origini rămân un mister, dar ale cărei acţiuni, ce au culminat cu ridicarea la luptă a întregii ţări, stau la baza statului italian modern.

Şi „Filiki Eteria” stă sub acelaşi semn al acţiunii pentru independenţă: statul grec modern îşi datorează existenţa iniţiativei unor comercianţi care, în 1814, înfiinţau o organizaţie secretă ce avea să stârnească o revoluţie.

Nu a fost simplu: în primii doi ani, recrutaseră doar câteva zeci de membri şi operau în deplin secret. De altfel, misterul era atât de important, încât au fost nevoiţi să elimine un membru care vorbea prea mult.

În final, au reuşit să pornească revolta care a adus independenţa ţării şi, odată cu ea, dispariţia organizaţiei. Aceasta nu a fost „uitată”: în 2014, Grecia a celebrat două secole de la înfiinţarea „Filiki Eteria”, printr-o emisiune monetară.

La rândul său, „Frăţia Republicană Irlandeză” avea să-şi pună amprenta asupra evoluţiei istoriei, fiind parte a tuturor mişcărilor care au dus la independenţa Irlandei, în 1921.

Apărută în jurul anului 1848, organizaţia a fost iniţiată în SUA, apoi consolidată treptat până când, la începutul secolului XX, avea „avanposturi” în toată „lumea britanică” – Anglia, Canada, Noua Zeelandă, Australia – plus SUA şi America latină.

Prima rebeliune pe care membrii săi au pus-o la cale, în 1916, a eşuat, dar organizaţia a reuşit să-şi menţină influenţa până la atingerea scopului.

Dincolo de Europa, un alt stat – Republica Dominicană – a apărut pe harta lumii în 1844 ca urmare a acţiunilor unei societăţi secrete: „La Trinitaria”, fondată în 1838.

De altfel, Juan Pablo Duarte, considerat „tatăl naţiunii” desprinse de Haiti, a fost membru fondator al acestei societăţi încă de la vârsta de 25 de ani.

De remarcat că membrii organizaţiei au făcut tot posibilul, o vreme, să rămână ascunşi, folosind mesaje criptate, pseudonime şi activând în celule foarte mici.

Independenţa ţării a fost, în final, obţinută, dar jocul politic ulterior a făcut ca Duarte să fie exilat definitiv din ţara pe care a creat-o…

Există şi cazuri de organizaţii secrete ale căror acţiuni au avut efecte devastatoare. De pildă, se cunoaşte că Serbia a fost dintotdeauna un teritoriu al luptei naţionale.

La asta a contribuit şi organizaţia secretă „Black Hand”, care în 1911 începea lupta împotriva stăpânirii otomane.

În primul an avea deja peste 2.500 de membri ce jurau „să execute toate misiunile fără comentarii şi să ducă secretele societăţii în mormânt”.

„Black Hand” se află la originea asasinării arhiducelui Franz Ferdinand, care, după cum se ştie, a avut un rezultat nimicitor: primul război mondial.

Iar „Germanenorden” este, probabil, cel mai relevant exemplu în ce priveşte potenţialul distructiv al unei organizaţii secrete.

Aceşti adepţi au superiorităţii rasei ariene aveau ritualuri complicate, cu costume şi puneri în scenă, iar membrii trebuiau să-şi demonstreze originea ariană pe mai multe generaţii.

După un secol, penetrau Partidul Muncitoresc German, iar în 1920 erau preluaţi de Adolf Hitler, cu urmările cunoscute…

Dintre societăţile secrete care şi-au marcat în mod negativ naţiunile şi epoca menţionăm şi „Afrikaner Broederbond”.

Aceasta lua fiinţă în 1918 şi avea să devină, din organizaţie obscură, adevăratul conducător al Africii de Sud. Iniţial, societatea accepta doar bărbaţi albi şi opera în umbră.

În timp, a câştigat atât de multă influenţă, încât, în anii `50 se spunea despre partidul aflat la guvernare că „nu este altceva decât organizaţia secretă «Afrikaner Broederbond» acţionând la vedere”.

În 1978, puterea era deplină pentru această societate susţinătoare a apartheid-ului: membri ai săi erau preşedintele ţării, premierul şi 143 de militari de rang înalt.

Abia alegerea lui Nelson Mandela ca şef al statului, în 1994, a schimbat lucrurile. După aproape opt decenii, societatea s-a „reinventat” în noile circumstanţe; în prezent îşi spun „Afrikanerbond”, au website, primesc înscrieri fără discriminare şi susţin „o viaţă mai bună pentru toţi cetăţenii africani”.

În ce priveşte „Liga Hawaiană”, această organizaţie a generat pierderea independenţei statului.

Astfel, Regatul Hawaii, care dura de un secol, a devenit parte a SUA ca urmare a operaţiunilor celor câteva sute de americani şi europeni influenţi, reuniţi în societate secretă, care au pus la cale răsturnarea monarhiei, lucru reuşit în 1893.

Pentru câţiva ani, Hawai a fost republică, în final devenind, totuşi, al 50-lea stat din componenţa SUA, aşa cum plănuise „Liga Hawaiană” de la început.

Se poate observa că, deşi au debutat ca „secrete”, aceste organizaţii au sfârşit prin a ieşi la suprafaţă, de regulă pentru a iniţia mişcări sociale sau naţionale de amploare, ale căror efecte, uneori, au depăşit şi scopul propus, şi graniţele ţărilor.

Chiar dacă multe astfel de societăţi s-au pierdut în negura istoriei, ceea ce au declanşat este în multe cazuri harta lumii contemporane.

foto: Wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii