Noutăți

Rangoli: Artă sacră realizată din orez și nisip colorat (galerie foto)

Rangoli este o formă de artă ce se practică în India și Bangladesh. La fel ca și în cazul mandalelor, și aceste modele de artă sacră, realizate din cele mai vechi timpuri, reprezintă infinitul, universul. Sunt create pe podele sau în piețele publice folosind materiale precum orezul și nisipul colorat, făină uscată sau petale de flori.

Modelele sunt transmise de la o generație la alta, menținând astfel atât forma artistică, cât și tradiția în viață. În mod tradițional, fiecare nouă generație învață arta, astfel încât familia păstrează tradiția intactă și un model unic, personal. Materialul de bază este de obicei orez pudră uscat sau umed, la care se pot adăuga sindoor (vermilion) sau haldi (turmeric).

Există două modalități principale de a face un Rangoli – uscat sau umed. Folosind un material alb, cum ar fi creta sau făina, artistul marchează un punct central pe teren și punctele cardinale din jurul acestuia, de obicei un pătrat, hexagon sau cerc, în funcție de regiune și de preferințele personale.

kolam rangoli india 11 kolam rangoli india 9 kolam rangoli india 12 kolam rangoli india 13 kolam rangoli india 14 kolam rangoli india 1 kolam rangoli india 2 kolam rangoli india 27 kolam rangoli india 16 kolam rangoli india 20

sursa: .kuriositas.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii