Noutăți

Rămășițele unui mastodont vechi de 130.000 de ani pot schimba istoria omenirii. Ce s-a descoperit?

O descoperire uimitoare ar putea schimba istoria continentului american pentru totdeauna. În San Diego, California, erau descoperite în anul 1992, de către niște muncitori care lucrau la fundația unei clădiri, mai multe oase și rămășițe ale unui mastodont alături de mai multe unelte primitive din piatră. După ani de studii și teste, o echipă internațională de oameni de știință au reușit să dateze aceste oase ca având circa 130.000 de ani.

Îmi dau seama că 130.000 de ani este o dată foarte îndepărtată în istoria omenirii. Dovezile din acest site arheologic sunt remarcabile. Toate materialele au indicat faptul că acei oameni au folosit pietre pentru a ucide mastodontul. Este rar să vedem toate aceste dovezi ale prezenței omului într-un singur loc.“, a declarat Thomas Deméré, principalul paleontolog de la Muzeul de Istorie Naturală din San Diego și unul dintre autorii studiului.

Mastodon-skeleton-schematic

Cercetătorii susțin că oasele identificate prezintă fracturi pe care cineva le-a produs după decesul animalului, iar alte investigații prezintă că fracturile de acest tip pot fi create cu ajutorul uneltelor de piatră. În plus, uneltele excavate prezentau marcaje care ne arată că erau folosite pentru a extrage măduva oaselor. În urmă cu aproximativ 1,5 milioane de ani, potrivit dovezilor arheologice, același procedeu de extragere a măduvii de elefant era folosit în Africa.

Descoperirea din San Diego este extrem de controversată pentru că, cel puțin până acum, potrivit istoriei evoluției omului, acesta ar fi ajuns pe continentul american, prin Siberia, acum vreo 30.000 de ani. Însă aceste unelte din piatră găsite din întâmplare par a schimba această teorie unanim acceptată.

Termenul de mastodont a fost introdus de Georges Cuvier, iar specia nu este înrudită cu mamuții. Acesta este un elefant preistoric.

view-of-two-mastodon-femur-balls

sursa: ancient-origins.net

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii