Noutăți

Prof. univ. dr. Ion Ghinoiu, etnolog: “CRĂCIUN, ZEU SOLAR INDO-EUROPEAN”

ion-ghinoiu“Cele mai multe dintre tradițiile legate astăzi de Crăciun nu au legătură cu evenimentul Creștin, Nașterea Mântuitorului Hristos. Acestea alcătuiesc un amplu scenariu ritual al morții și renașterii anuale a zeului solar indo-european Crăciun.

În trecut, o mare confruntare religioasă a avut loc între tradițiile precreștine legate de moartea și renașterea zeului Crăciun și tradițiile creștine legate de Nașterea Domnului Iisus. Lupta avea să se încheie, în final, cu o coabitare ușor sesizabilă: românii sărbătoresc astăzi în biserică Nașterea Domnului, iar în afara bisericii Crăciunul; în calendarul popular sărbătoarea de pe 25 decembrie este numită Crăciun, în calendarul bisericesc Nașterea Domnului. Crăciunul.

Colindatul (cu excepția colindelor care fac trimitere către Nașterea Domnului – n.n.) transmite prin textele cântate, aclamate sau strigate de colindători și, uneori, prin măștile, recuzita, dansurile, gesturile rituale și formulele magice vestea morții și renașterii Crăciunului.” Extrase din cartea “Mitologie română – Zeii Pastorali”, autor Ion Ghinoiu

Informații inedite care răstoarnă multe dintre lucrurile pe care credeți că le știți despre sărbătoarea Crăciunului puteți afla și din emisiunea de mai jos unde i-am avut invitați pe Prof. univ. dr. Ion Ghinoiu și regizorul Leonardo Tonitza.

Daniel Roxin


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii