Noutăți

Prof. univ. dr. Ion Ghinoiu, etnolog: “CRĂCIUN, ZEU SOLAR INDO-EUROPEAN”

  •  
  •  
  •  

ion-ghinoiu“Cele mai multe dintre tradițiile legate astăzi de Crăciun nu au legătură cu evenimentul Creștin, Nașterea Mântuitorului Hristos. Acestea alcătuiesc un amplu scenariu ritual al morții și renașterii anuale a zeului solar indo-european Crăciun.

În trecut, o mare confruntare religioasă a avut loc între tradițiile precreștine legate de moartea și renașterea zeului Crăciun și tradițiile creștine legate de Nașterea Domnului Iisus. Lupta avea să se încheie, în final, cu o coabitare ușor sesizabilă: românii sărbătoresc astăzi în biserică Nașterea Domnului, iar în afara bisericii Crăciunul; în calendarul popular sărbătoarea de pe 25 decembrie este numită Crăciun, în calendarul bisericesc Nașterea Domnului. Crăciunul.

Colindatul (cu excepția colindelor care fac trimitere către Nașterea Domnului – n.n.) transmite prin textele cântate, aclamate sau strigate de colindători și, uneori, prin măștile, recuzita, dansurile, gesturile rituale și formulele magice vestea morții și renașterii Crăciunului.” Extrase din cartea “Mitologie română – Zeii Pastorali”, autor Ion Ghinoiu

Informații inedite care răstoarnă multe dintre lucrurile pe care credeți că le știți despre sărbătoarea Crăciunului puteți afla și din emisiunea de mai jos unde i-am avut invitați pe Prof. univ. dr. Ion Ghinoiu și regizorul Leonardo Tonitza.

Daniel Roxin


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii