Noutăți

Primul samurai ENGLEZ a fost contemporan cu Mihai Viteazul! Aventurile pe care le-a trăit în Japonia au inspirat scrierea romanului „Shogun”

La 1564 se năștea William Adams, în orașul Gillingham din Anglia. Deoarece tatăl său a pierit prematur, Adams s-a hotărât să se angajeze pe un vas al Marinei Regale, unde urma să deprindă tainele meseriei de marinar. Avea, pe atunci, doar 12 ani. Vreme de ani de zile, Adams și-a îmbunătățit cunoștințele despre navigație, până ce a devenit un cârmaci de ispravă.

În calitate de navigator a participat la confruntările dintre navele Regatului Angliei și Invincibila Armada, desfășurate în anul 1588. Ulterior, Adams a aflat despre intențiile olandezilor de a trimite o flotă către misterioasele Insule ale Mirodeniilor.

La vremea la care se organiza expediția către teritoriile despre care se spunea că ar ascunde imense bogății, finanțatorii expediției olandeze aveau nevoie de un cârmaci (pilot) iscusit, capabil să conducă navele în condiții de siguranță prin apele imprevizibile ale mărilor și oceanelor. Acest rol avea să fie îndeplinit de către Adams, care avea să dirijeze, în condiții dificile și în lipsa unor hărți exacte, o flotă de cinci vase olandeze.

Adams

flota olandeza

În iunie 1598, el și-a părăsit familia, pentru a explora și cuceri țări îndepărtate. Nu bănuia că n-avea să mai revină niciodată în locurile natale. Obiectivul real al expediției era extrem de ambițios: avea să fie efectuat un ocol al lumii, cu descoperirea unor noi teritorii, fiind prima călătorie de acest fel întreprinsă de către navigatorii olandezi, care-și doreau să egaleze reușitele englezilor, spaniolilor și portughezilor.

În mod normal, cele cinci nave trebuiau să ajungă în America de Sud. Dar vremea capricioasă a făcut necesară o escală neplanificată pe coasta de vest a Africii, unde echipajele au trebuit să facă o reaprovizionare (prin mijloace nu tocmai pașnice). De acolo au ajuns în Strâmtoarea Magellan, pe care nu au reușit s-o străbată decât trei nave. Ulterior, două dintre nave au reușit să ajungă pe insula Floreana (Galapagos), la o distanță considerabilă de coasta Ecuadorului, unde au fost uciși numeroși marinari, într-un conflict cu băștinașii.

De acolo, în noiembrie 1599 cele două nave au pornit către Japonia, navigând doar cu ajutorul unor hărți rudimentare. Au poposit o vreme în Hawaii, pentru aprovizionare. Câțiva marinari au dezertat. La două luni distanță, un taifun a scufundat una dintre cele două nave olandeze. În aprilie 1600, nava Liefde, cârmită de către englezul William Adams a ajuns în Țara Soarelui Răsare. Puținii marinari care mai rămăseseră în viață erau extrem de slăbiți, din cauza scorbutului.

harta Japoniei, 1707

 

shogun 1

intalnirea

Pe țărmul nipon nu au beneficiat de o primire cordială. Dimpotrivă! Cei mai înverșunați adversari ai lor erau… tot europeni. Mai exact portughezi. Misionarii iezuiți ce fuseseră trimiși în Japonia de către portughezi le-au cerut căpeteniilor japonezilor ca toți marinarii de pe vasul olandez să fie uciși (pe motive de religie, deoarece erau protestanți).

Totuși, un puternic lider local, un daimyo numit Tokugawa Ieyasu, care ulterior avea să obțină titlul de shogun, a dorit să îi vadă pe noii veniți, înainte de a fi uciși pentru a le face pe plac portughezilor. Adams l-a cunoscut pe viitorul shogun în castelul de la Osaka. Inițial cei doi au comunicat anevoie, prin limbajul semnelor. Ulterior a fost adus un tălmaci portughez.

Liderul militar japonez a fost fascinat de aventurile navigatorului englez, precum și de descrierile locurilor exotice prin care a călătorit. Și-a dat seama că informațiile deținute de către european erau valoroase, dacă ar fi fost utilizate în scopuri strategice. Nu a dat curs solicitărilor portughezilor. Englezul a rămas în viață.

decret

corabie japoneza

Sub îndrumarea sa avea să fie construită prima corabie japoneză în stil european. Vasul a fost folosit pentru o călătorie de-a lungul coastelor nipone. Pas cu pas, Adams i-a câștigat încrederea shogun-ului Tokugawa, devenind sfetnicul acestuia pe probleme de navigație și de relații cu străinătatea. În cele din urmă, englezul a primit rangul de hatamoto și i-au fost înmânate cele două săbii de samurai. Astfel, Adams devenea primul samurai născut în Anglia și unul dintre primii occidentali primiți în rândurile nobilimii militare nipone. Totodată, el a fost, se pare, primul englez ajuns pe meleagurile Țării Soarelui Răsare.

Devenind samurai, i-a fost acordat numele japonez de Miura Anjin. În Japonia, Adams s-a căsătorit cu o aristocrată, ce i-a dăruit doi copii. Unul dintre scopurile sale a fost stabilirea unor relații oficiale între Japonia și Anglia. Totuși, n-a reușit să se mai întoarcă în țara natală. A încetat din viață în anul 1620, la Hirado, în Nagasaki, lăsând în urmă patru copii, doi în Japonia, doi în țara natală. Dorința sa a fost ca averea pe care a acumulat-o în țara sa adoptivă să se împartă între familia sa japoneză și cea din Anglia.

Aventura japoneză a englezului William Adams a reprezentat sursa de inspirație a romanului „Shogun”, bestseller scris de către James Clavell și publicat în 1975. Lui Adams i-a fost ridicată, în Japonia, o statuie. În fiecare an are loc, în municipiul Ito, Festivalul „Miura Anjin”. Acest eveniment anual le reamintește japonezilor de primul samurai englez și de prietenia acestuia cu shogun-ul Tokugawa Ieyasu.

Tokugawa Ieyasu

statuie

Shogun

imagine

samurai englez

Surse: www.thevintagenews.com, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii