Noutăți

Primul reactor cu săruri de toriu topite (o alternativă la uraniu) menit să producă energie generată de fisiunea nucleară a fost deschis pentru teste în Europa

  •  
  •  
  •  

O companie energetică olandeză tocmai s-a angajat într-o serie de experimente care testează utilizarea sărurilor de toriu topite în producerea energiei generate de fisiunea nucleară. Primul test de acest gen a fost efectuat la începutul anilor 1970. Utilizarea de toriu ca alternativă la uraniu ar putea oferi o sursă de combustibil mult mai curată și mai sigură. Cum energia nucleară, o industrie înfloritoare în țări precum China și Rusia, și teama unor dezastre nucleare ca cel de la Cernobîl sunt încă vii în memoria oamenilor, revenirea la acest subiect controversat naște multe discuții.

În lupta istorică dintre utilizarea uraniului sau a toriului ca combustibil nuclear, uraniul a câștigat bătălia în timpul Războiului Rece, acesta fiind nu doar o sursă de energie ci și o armă în industria de apărare. Dar lumea se schimbă și cu încălzirea globală, anxietatea față de accidentele nucleare și promisiunea de a polua mai puțin, torul este din nou pe masă ca o resursă energetică viabilă.

Norvegia deţine cele mai mari resurse de toriu, substanţa fiind, de altfel, descoperită de un mineralog norvegian și denumită evident, după zeul Thor. India şi China sunt alte ţări care s-au arătat interesate de potenţialul toriului ca sursă de energie.

“Aceasta este o tehnologie cu o mare perspectivă pentru producerea pe scară largă a energiei. Vrem să dovedim faptul că lumea se poate schimba și că există cu adevărat o alternativă la uraniu”, susține cercetătorul NRG Sander de Groot.

Ar trebui să mai precizăm faptul că toriul este mai puțin radioactiv decât uraniul, poate fi exploatat în cariere de suprafață, iar acest lucru are un impact minim asupra mediului și costuri relativ reduse de valorificare. Cantitatea estimată de thoriu din scoarța terestră este de trei până la patru ori mai mare decât cea a uraniului. Principalul minereu din care se extrage thoriul este monazitul.

sursa: http://www.sciencealert.com/researchers-have-conducted-the-first-thorium-salt-experiments-in-over-40-years

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii