Noutăți

Primul copil născut de o mamă cu ajutorul uterului transplantat de la o femeie decedată este perfect sănătos, la un an după ce a venit pe lume

Un copil născut de o mamă care a primit un uter transplantat de la o femeie decedată este perfect sănătos, la aproape un an de la naștere. Oamenii de știință din întreaga lume au efectuat cu succes aproximativ o duzină de transplanturi uterine de la donatori vii până acum, deși au existat unele complicații și încercări eșuate. Ceea ce a fost neclar, cu toate acestea, era dacă femeile cu probleme de fertilitate ar putea într-o zi să primească transplanturi de la persoane decedate. Zece încercări anterioare au eșuat sau au dus la avort spontan. Beneficiile transplanturilor de la persoanele decedate includ abilitatea de a extrage mai multe țesuturi din rețeaua vaginului și a vaselor de sânge și, de asemenea, ar extinde foarte mult grupul de donatori potențiali, deoarece donatorii vii sunt adesea limitați la familia și prietenii femeilor care au nevoie.

Succesul unui caz recent din Brazilia arată că această tehnică este posibilă. Uterul a fost transplantat în anul 2016 în corpul unei paciente de 32 de ani diagnosticată cu sindromul Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser (MRKH). Intervenția a durat zece ore, iar pacienta a avut prima menstruație la șase săptămâni după transplant, iar după șapte luni i-au fost implantate ovulele fertilizate.

În decembrie 2017, femeia a dat naștere unei fetițe sănătoase, prin cezariană, la Spitalul das Clinicas, de la Universitatea din Sao Paulo, Școala de Medicină. „Primul transplant de uter de la un donator aflat în viață a fost o reușită medicală. Totuși, un donator în viață este foarte greu de găsit. Tocmai de aceea, succesul acestui caz este foarte îmbucurător”, a declarat Dani Ejzenberg, medic de la Universitatea din Sao Paulo din Brazilia, membru în echipa de transplant, pentru cei de la Scientific American.

Infertilitatea este cauzată de o gamă largă de factori. În S.U.A., aproximativ 10% dintre femei au probleme de infertilitate, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Oamenii de știință, inclusiv o echipă din Clinica Cleveland din S.U.A., intenționează să continue să efectueze cercetări atât asupra donatorilor vii, cât și asupra celor decedați, pentru a îmbunătăți tratamentele de fertilitate destinate femeilor cu probleme uterine din întreaga lume.

sursa: https://bigthink.com/surprising-science/first-baby-born-deceased-uterus-transplant
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii