Cunoaste lumea

Noutăți

Schimbare evolutivă bruscă a florilor (Foto)

  •  
  •  
  •  

Oamenii de știință descriu un exemplu evaziv de evoluție abruptă care are loc în anumite flori. În revista Current Biology, aceștia descriu o populație de flori care și-au pierdut petalele, inclusiv pintenii caracteristici de nectar.

O schimbare cauzată de o mutație într-o singură genă. Descoperirea adaugă greutate ideii că adaptarea poate avea loc în salturi mari, mai degrabă decât pur și simplu deplasarea pe perioade lungi de timp.

De când a fost prezentată teoria evoluției, biologii au dezbătut dacă aceasta are loc întotdeauna în pași mici, treptat, pe perioade lungi de timp sau, uneori, ca un echilibru punctat de schimbări bruște.

Adesea, schimbări morfologice mari apar în intervale de timp geologice scurte în care formele intermediare pot să nu se fi fosilizat. Întrebarea rămâne atunci dacă multe schimbări mici au avut loc într-o perioadă scurtă de timp sau poate dacă o singură mutație la scară largă ar putea fi responsabilă.

Deci, cercetătorii trebuie să prindă cu adevărat dezvoltarea în acțiune dacă speră să construiască un caz în care schimbările bruște pot conduce la evoluție.

Prinderea schimbării în acțiune oferă și un alt beneficiu: posibilitatea de a studia genetica și presiunile selective la locul de muncă. Cercetătorii doresc, de asemenea, să urmărească modul în care se răspândește acest effect între diferite plante.

Material realizat pentru Science Daily de Universitatea din California – Santa Barbara.

Foto: Mădălina Corina Diaconu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii