Noutăți

Primele fotografii cu Sarmizegetusa Regia după refacerea Marelui Templu. Vezi foto aici:

Adevarul.ro: Lucrările de reabilitare a Marelui Sanctuar Solar din Sarmizegetusa Regia s-au încheiat. De vineri, 27 octombrie, accesul turiştilor în aşezarea antică din Munţii Orăştiei va fi deschis, după aproape o lună. Lucrările s-au încheiat înainte de termenul stabilit în contract”, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara.

De la începutul lunii octombrie, au avut loc lucrări de înlocuire a 112 stâlpi din lemn la marele templu circular şi a gard metalic al drumului antic pavat cu unul din lemn. Au fost montaţi noii stâlpi din lemn de stejar, de diferite dimensiuni, pentru a înlocui stâlpii vechi din anii 1980, distruşi sau putreziţi, care dădeau o formă spectaculoasă sanctuarului antic.

sarmis nou 2

sarmis nou 3

Stâlpii au fost plantaţi pe locul în care au fost descoperite urmele stâlpilor antici. „Ei reprezintă de fapt structura portantă a unor încăperi concentrice din interiorul templului. Soluţia a fost alesă pentru a sugera vizitatorilor faptul că acolo a existat o structură construită. Ea sugerează volumetria interioară a acestui edificiu din antichitate, îi redă contururile şi descrie perimetrul încăperilor interioare”, informa istoricul Gelu Florea, coordonatorul şantierului arheologic de la Sarmizegetusa Regia.

Până la 1 decembrie, situl va fi deschis între orele 09.00 -18.00. Sarmizegetusa Regia, vechea capitală a Daciei pre-romane, datează de peste două milenii, iar ruinele ei se află în Munţii Orăştiei, la poalele Vârfului Godeanu, considerat de unii dintre istorici „muntele sfânt al dacilor“.

În Sarmizegetusa Regia, călătorii găsesc urmele unei aşezări urbane înfloritoare din Epoca Fierului, cu temple misterioase, în jurul căreia au fost ridicate celelalte cetăţi dacice, care aveau în special rol de apărare. Aici au fost descoperite în ultimii ani mai multe tezaure preţioase de bijuterii şi monede antice de aur şi argint, multe dintre obiecte fiind considerate unice.

Citeste mai mult: adev.ro/oyds32


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Primele fotografii cu Sarmizegetusa Regia după refacerea Marelui Templu. Vezi foto aici:

  1. cetățeanul tulburat // 26 octombrie 2017 at 12:24 // Răspunde

    Privesc la cel disc de andezit și mă întreb ce fel de tehnologie au folosit dacii pentru realizarea lui?! Având în vedere că Traian a construit cea columnă acum 2000 de ani, iar basoreliefurile nu s-au deteriorat până azi, privind discul se vede că nu mai e în forma inițială ori să fie marmura mai dură ca andezitul?!

  2. Biiine mai fratilor!
    Plecat di la mari dintanta sa vad si ieu Sarmisagetusa… ca s-o gasasc inchisa?I frumos asa?M-am multamit totusi cu Cetatea Costesti.S-apoi i-am dat tari ca s-ajung iar in Moldova.
    Hai bafta!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii